IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕБВР подобри очакванията си за българската икономика*

От банката вече очакват нулев ръст на БВП при предишна прогноза за спад от 1,5%

16:46 | 22.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
ЕБВР подобри очакванията си за българската икономика*

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) подобри очакванията си за представянето на българската икономика през тази година, става ясно от съобщение на финансовата институция.

ЕБВР очаква икономиката ни да отчете нулев растеж за 2010 при предишни прогнози за спад от 1,5 на сто. За последното тримесечие на тази година очакванията са за растеж от 0,7% спрямо последното тримесечие на 2009.

Прогнозата на българското правителство е, че страната ни може да има ръст на БВП от 0,2% за 2010 г.

Вчера международната агенция за кредитен рейтинг Moody’s повиши перспективата пред кредитния рейтинг на България от стабилна на позитивна, като обясни своето решение с устойчивото състояние на публичните финанси на страната.

Финансовите експерти на Moody’s очакват рецесията в България да приключи в средата на тази година и предупреждават, че проблемите в Гърция може да забавят възстановяването на българската икономика.

За 2011 г. ЕБВР предвижда ръст на брутния ни вътрешен продукт от 2,7% спрямо 2010.

За изминалата 2009 г. според банката икономиката на България се е свила с 4,8%. През октомври очакванията бяха за спад от 6%.

Средната оценка за региона също е вдигната. ЕБВР вече смята, че страните в Югоизточна Европа (Албания, Босна и Херцеговина, България, Македония, Черна гора, Румъния и Сърбия) ще имат среден растеж през 2010 от 1,2%. През октомври се очакваше 0,6% ръст.

Най-силен се смята, че ще бъде растежът в Сърбия (+2,4%), най-слаби са очакванията за България.

За Хърватия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Словения и Словакия (обедини като Централна Европа и балтийски държави) прогнозата е за среден икономически ръст от 1,4% за тази година. 

Първенец в тази група ще е Словакия (+2,8 на сто), а най-лошо представяне ще има Латвия (-2%). 

За Русия очакванията са за 3,9% ръст при предишна прогноза за +3,1%. За Турция се чака покачване от 4,7% спрямо прогноза през октомври за 3%. 

От финансовата институция аргументират положителните промени в очакванията си с по-силното от прогнозираното представяне на четирите големи икономики в наблюдавания обширен регион: Полша, Турция, Русия и Казахстан. Това представяне според банката е било подкрепено от цените на суровините и подновения приток на капитали към големите страни с развиващи се икономики. 

За сметка на това за повечето от по-малките държави, които не изнасят суровини, възстановяването ще продължи да бъде бавно, а в някои случаи (балтийските страни и Унгария) се очаква да продължи негативното изменение в БВП и през 2010 г. 

За България и Румъния коментарите на анализаторите на ЕБВР са, че възстановяването ще бъде забавяно от мерките за затягане на фискалната политика.

*Допълнено към 17:10

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още