IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Карол: Очакваме българският пазар да направи опит да догони Румъния

Слабата ликвидност би подкрепила поскъпване на българския пазар при смяна на психологията

09:13 | 21.01.10 г.
Карол: Очакваме българският пазар да направи опит да догони Румъния

За настоящата година очакваме българските акции да направят опит да наваксат изоставането в поскъпването си спрямо пазари като Румъния и Украйна, се казва в анализ на управляващо дружество Карол Капитал Мениджмънт ЕАД за глобалните и регионалните пазари през 2010 г.

Основен проблем пред пазара е ниската ликвидност, която е спирачка за сериозен интерес от страна на чуждестранните инвеститори, се казва в анализа.

Макроикономическата картина в България не е еднозначна поради това, че солидната фискална и парична стабилност (дължаща се на функциониращия паричен съвет) е донякъде спирачка за по-бърз икономически растеж и излизане от кризата, в която икономиката се намира. Фундаменталните перспективи пред компаниите в момента също изглеждат неблагоприятни, но виждането на управляващото дружество е, че всички тези негативи вече са отчетени от над 85%-я спад на пазара в периода октомври 2007 – март 2009 г.

Така шансовете са по-големи през 2010г. да видим поскъпване на фондовия пазар, въпросът е дали това поскъпване ще бъде сериозно (от над 60-70%) за да достигне българския пазар нивата на някои други съседни пазари. Такова силно поскъпване изглежда много невъзможно към момента, но вероятно в даден момент психологията ще се смени и тогава ниската ликвидност на пазара ще е фактор, който ще подпомага възходящия тренд, смятат от екипа на Карол.

След като след продължителна консолидация през първата половина на 2009 г., в началото на август пазарът направи възходящ пробив над 390 пункта за SOFIX, окончателно се потвърди, че средносрочният тренд е вече нагоре, се казва в анализа.

За Сърбия се очаква поскъпване с около 100%, но не е ясно кога във времето ще бъде реализирано то.

Очакванията на управляващото дружество за пазара в Румъния са за ръст в началото на годината, който да бъде последван от корекция и ново поскъпване през втората половина на 2010г. преди да бъде формиран по-сериозен връх на пазара вероятно през 2011 година.

Руският фондов пазар бе най-добре представящият се пазар в света през 2009 г. Силата на пазара дойде още при формирането на дъното му – най-ниската стойност на индекса MICEX бе постигната още в последните дни на октомври 2008 г., след което това дъно бе тествано многократно, но след като издържа, цените поеха силно нагоре през пролетта на 2009г. Като имаме предвид, че историческият връх на пазара от 2008 г. е вече само на 20-25% от текущите нива, то почти неизбежно изглежда да видим и нов исторически връх при този индекс през настоящата година, смятат анализаторите.

Дългосрочните наблюдения на екипа на Карол за американският индекс S&P 500 са, че повечето възходящи трендове са започвали след като P/E е падало под 10 в продължение на поне няколко години. В този смисъл пазарът все още не е станал подценен в исторически аспект. Следователно, настоящото поскъпване от март 2009г. на фондовите пазари най-вероятно е част от широката консолидация започнала през 2000 г. и не е началото на нов дългосрочен възходящ пазар. Съответно може да се предположи, че траен и силен възходящ пазар (по подобие на този от 50-те и 60-те години и този от 80-те и 90-те години) ще започне едва след 5-10 години след като преди това видим едноцифрено P/E за поне година-две, прогнозират от управляващото дружеств.

Краткосрочните прогнози за 2010 г. са да бъде силна за американските пазари.

Анализът има информационен и образователен характер и не представлява предложение за покупка или продажба на ценни книжа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:04 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още