IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Основният актив на Енемона е находището с въглища, но колко струва то?

Според различни оценки стойността на проекта при продажба "на зелено", може да е доста над текущата пазарна капитализация от 116 млн. лв.

09:21 | 21.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
Основният актив на Енемона е находището с въглища, но колко струва то?

Основният актив на Енемона е находището с лигнитни въглища в Лом, но колко струва то е въпрос, на който малцина сред инвеститорите и анализаторите на БФБ-София могат да дадат дори ориентировъчен отговор.

Въпросът обаче е важен, тъй като според различни оценки стойността на Енергиен проект Ломски лигнити (ЕПЛЛ) "на зелено" може да е над текущата пазарна капитализация от 115,8 млн. лв.

Колко точно струва това находище "на зелено" вероятно не може да каже и Делойт, компанията избрана за консултант по структуриране на сделка за Енергиен Проект Ломски Лигнити. Но има примери за продажба на находища, които могат да дадат ориентир.

В консервативната си прогноза към презентацията за увеличение на капитала с привилигеровани акции Енемона АД обявява, че не залага приходи от продажба на дялове в разработваните енергийни проекти до 2012 година.

Обявено е, че компнията ще работи по привличането на стратегически инвеститори за същите проекти, като този за ЕПЛЛ се оценява на милиарди лева и дружеството може да го продаде на зелено.

Така Енемона ще отчете приходи от продажба на дялове в енергийните си проекти. Именно за проекта ЕПЛЛ като най-голям в портфолиото на Енемона екипът на Investor.bg проведе кратко проучване за намиране на сделки аналози. Разделихме проекта ЕПЛЛ на 4 части:

- концесионното право;
- придобитата земя над находището;
- предпроектните проучвания, проектирането и други подготвителни дейности в мината и ТЕЦ-а;
- ТЕЦ-ът като проект.

Находището на въглища има доказан резерв от 240 милиона тона, при калоричност от около 1700 kcal/t. Ще сравним стойността на тази концесия с подобни концесии, за които са извършени сделки за продажба през последните години като поради различната калоричност ще сравняваме цената към единица енергия, за да имаме еквивалентност.

За сравнение използвахме следните сделки:
- Straits Resources Limited, Австралия, октомври 2007, година постигната цена - 3 USD/Gcal
- Alliance Resource Partners, L.P., САЩ, април 2006, постигната цена 0,20 USD/Gcal
- ОАО „Объединенная угольная компания Южкузбассуголь”, Русия, февруари 2005, постигната цена 0,10 USD/Gcal

Според параметрите находището в Лом би имало 408 млн. Gcal енергиен потенциал (240 млн. тона по 1 700 kcal/ton.

Така спрямо първата сделка добавената стойност при получаването на концесия би възлизало на 1,3 милиарда долара (400 млн. Gcal x 3 USD). Спрямо втората сделка 80 милиона долара (400 млн. Gcal x 0,20 USD). Спрямо третата сделка 40 милиона долара (400 млн. Gcal x 0,10 USD).

Колко би струвала концесията на находището в Лом (в процес на придобиване)? Може би скоро Делойт ще привлече стратегически партньор за ЕПЛЛ и ще има допълнителна яснота, но при цена от 0,35 USD на Gcal концесията на находището в Лом би струвала 140 млн. долара.

В сряда Енемона АД получи разрешение да проучва залежи край Кюстендил.

На второ място като оценка на ЕПЛЛ, Енемона АД притежава над 25 000 декара над самото находище което представлява и около 25% от същото и още толкова около самото находище. Земите са част от дъщерното Агро инвест инженеринг АД. Притежаването на земята би улеснило значително проекта и съответно самата земя би имала добавена стойност. Ако оценим тези земи по 2 000 лв. на дка, можем да очакваме между 50 и 100 милиона лева като добавена стойност от придобитата земя за проекта до момента от Енемона. Колко точно ще струва земята предстои да видим в следващите години.

В момента земята се обработва от Агро инвест инженеринг АД, като произведеният ечемик се продава на дъщерното Ломско пиво АД.

Според експерти добавената стойност на всички предпроектни проучвания, проектиране и т.н. би възлизала на около 1% от общата инвестиция или за този проект добавената стойност би била около 30 милиона лева.

По същия начин може да се намери и евентуалната бъдеща стойност на ТЕЦ-а в ЕПЛЛ, който се оценява на 1,5 млрд. лв. Ако предпроектните проучвания и проектирането струват 1% то това биха били още 15 млн. лв.

В ЕПЛЛ за Енемона има и допълнителни опции, като например дружеството да изгради ТЕЦ-а и мината, да има правото да купува електроенергия на определена цена за в бъдеще и др. Но все пак Делойт ще има задачата професионално да структурира сделката с бъдещите стратегически инвеститори.

Материалът е с аналитичен и обучителен характер и не предствлява препоръка за вземане на инвестиционно решение. Целта на материала е да покаже примерни начини за оценка на инвестициите на Енемона в Енергиен проект Ломски лигнити.

Свързани компании:

Енемона - права за привилегировани акции(E4A1)

Енемона АД(E4A)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:28 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още