IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анализатори: Данните за износа носят оптимизъм

Евентуално положително салдо по търговския баланс обаче би било лоша новина, защото ще е ефект от влошаване на вътрешното търсене, смятат експертите

12:09 | 12.01.10 г.
Анализатори: Данните за износа носят оптимизъм

През ноември 2009 г. износът на България нарасна с 3,76% на годишна база след 13 месеца на спад. Основен двигател за растежа са страните извън ЕС, към които експортът се е увеличил със 7,89%, спрямо 1,48% ръст на износа за членките на Европейския съюз. През ноември вносът намалява с 26% на годишна база главно поради намаления внос на инвестиционни стоки и като резултат търговския дефицит се свива.

Investor.bg потърси мнението на анализатори за това дали според тях ръстът в износа ще се превърне в тенденция, може ли да очакваме положителен търговски баланс и ръст на БВП за 2010 г.

Георги Ганев, Център за либерални стратегии:

Към момента има всички признаци, че динамиката на износа през ноември е част от тенденция - тя се подобрява вече седми месец. През първите шест това беше намаляване на спада, сега минаваме към (малък) растеж. Очаквам това да продължи като тенденция, макар да не мога да се обзаложа, че за всеки от следващите месеци ще има ръст.

Ръстът на износа определено показва някакво възстановяване на външното търсене. Ако това се запази като тенденция през годината, тогава дали България ще може да регистрира общ стопански растеж през 2010 ще зависи в особено голяма степен от това дали ще се възстанови донякъде и притокът на капитали, т.е. дали ще се събуди и вносът, особено на инвестиционни стоки. Това е възможно. При всички положения, ако позитивната динамика на износа се запази, моите лични очаквания за общия растеж през 2010 се придвижват към нулата от минусови стойности сега.

Що се отнася до положително салдо по търговския баланс, към момента все още не го виждам на хоризонта. А и според мен това не би била кой знае колко добра новина. Причината е, че износът, макар и с ръст, едва ли може да се изстреля рязко нагоре, при което положителен баланс може да дойде само от още по-сериозен спад във вноса, което пък може да е следствие само на продължаващо влошаване във вътрешното търсене. Предполагам, че това търсене ще се събуди, преди да стигнем до плюс по търговския баланс, но това все пак е само предположение.

Лъчезар Богданов, Индъстри Уоч:

Има голяма вероятност износът да расте с ниски темпове през следващите месеци или поне да се стабилизира - но това засега показва единствено, че резкият спад, започнал през есента на 2008 г. е изчерпан. Положително салдо по търговския баланс не може да се очаква (това би бил най-лошият сценарий), но ключово е да започне възстановяване на растежа на притока на капитал към България - както като пречи чуждестранни инвестиции (ПЧИ), така и под формата на заеми.

Петър Ганев, Институт за пазарна икономика:

Ръстът на икономиката ни е възможен единствено при възстановяване на търговията и приток на чуждестранни капитали в страната. Данните за износа през месец ноември звучат наистина добре, но все пак нека не правим крайни заключения от един-единствен месец.

Не мисля, че положителното салдо по търговския баланс е възможно, особено ако икономиката ни живне. Търговският дефицит наистина намалява, но това не означава, че ще изчезне безследно. Напълно възможно е при едно положително развитие на икономиката ни, търговският дефицит отново да започне да нараства, но без да достига нивата от 2008 г.

Положителните сигнали за икономиката ни се прокрадват от тук и там и нищо чудно след края на зимата очакванията да са съвсем различни от тези, които примерно бяха заложени в Бюджет 2010. Ръстът на БВП е напълно възможен.

Петър Атанасов, Балканска консултантска компания:

През последните няколко години пик в износа се достига през летните месеци, като след това до края на годината се наблюдава спад. Това е нормално, като се има предвид важната роля на добивната промишленост, търговията, туризма и др. за нашата икономика. Данните до октомври са в съответствие с тази динамика, така че за мен лично е рано да се каже дали развитието през ноември е начало на тенденция. Дали това е начало на възстановяване на
българската икономика според мен също е рано да се каже.

Външната търговия като цяло има относително малък принос за БВП на страната. Нарастването на износа при равни други условия увеличава БВП. Трайно нарастване на износа на България можем да очакваме при трайно икономическо възстановяване на основните експортни пазари на страната (ЕС).

Вътрешното потребление има основен принос към БВП на страната, а знаем, че негов основен двигател беше банковото кредитиране. При трайно глобално икономическо възстановяване може да се очаква, че постепенно в нашите банки ще започне да се завръща чуждестранен финансов ресурс.

Това може да се отрази в нарастване на кредитирането, а от там и на вноса, което да неутрализира ефекта от нарастващия износ върху БВП и върху текущата сметка. Всичко зависи от това каква ще е разликата между скоростта на нарастване на износа и скоростта на увеличаване на банковото кредитиране на закупуването на вносни стоки. Ако всичко започне отново да се развива, както се развиваше до края на 2007 - силно кредитиране, финансиращо жилищно строителство и значителен внос на стоки без предназначение да генерират доход - не съм голям оптимист за икономиката на страната.

При такъв сценарий не очаквам излизане на текущата сметка на положителна територия. Трудно ми е да дам прогноза за БВП за 2010, но поради факта, че страната е зависима от чуждестранен капитал и значението на вътрешната търговия е голямо, дори и да се реализира ръст през 2010, очаквам той да е слаб.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:00 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още