IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Агенция на Рубини: България и Румъния с ръст на БВП през 2011 г.

Според RGE Monitor Източна Европа и Централна Азия са с най-слаби икономически перспективи сред развиващите се региони в света

20:41 | 04.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
Агенция на Рубини: България и Румъния с ръст на БВП през 2011 г.

Източна Европа е с най-лоши икономически перспективи за 2010 година, твърди американска агенция за анализи RGE Monitor.

Сред държавите в региона България има най-слаби шансове за възстановяване, смята Нуриел Рубини, американският икономист, който преди няколко години предвиди световната криза.

В един от новите анализи на агенцията се казва, че Източна Европа и Централна Азия се открояват като най-слабите в икономически план развиващи се региони в света, съобщава Dnes.bg. Това се отнася до способността им да постигнат икономическо възстановяване и положителен растеж през тази година.

По отношение на България и Румъния агенцията на Рубини е категорична, че двете страни няма да видят положителен икономически ръст до 2011 година; за други държави в региона – Хърватия и Сърбия, например – се предвижда, че ще имат слаб растеж още тази година.

Според българския финансов министър Симеон Дянков страната ни може да отбележи икономически растеж още през тази година.

Валутният борд и фиксираната валута, според RGE Monitor, са голяма пречка за българския износ, особено на фона на падащата стойност на валутите в съседните държави.

През 2010 година икономиката на България ще продължи да се свива, като прогнозите на икономистите се движат между 1 и 2%, пише Дойче веле. Вътрешното търсене ще остане слабо поради силно затегнатото кредитиране и високата безработица.

Другите рискове за България са големият външен дълг и опасността от повторение на газовата криза от януари миналата година.

Външният дълг на страната е почти 37 милиарда евро, или 107 процента от БВП. Той е сред най-високите в региона като процент от БВП и прави България особено чувствителна по отношение на финансови шокове, идващи отвън.

RGE Monitor не изключва възможността България да потърси финансова помощ от МВФ.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:45 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още