IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Безработица под 10% за 2010 г. предвиждат агенции за подбор на персонал

Ръст на заплатите може да се очаква в много малко сектори, от 2011 заплащането ще тръгне нагоре в повече области

09:43 | 29.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Безработица под 10% за 2010 г. предвиждат агенции за подбор на персонал

Безработицата в България през 2010 г. реално ще бъде по-ниска от официално отчитаната, т.е. под 10%. Това прогнозираха пред Investor.bg представители на водещи агенции за подбор на персонал.

Официалната прогноза на Министерството на труда и социалната политика (МТСП) е, че средното ниво на безработица за следващата година ще бъде 11,4%. Бизнесът, в лицето на Българска стопанска камара (БСК), прогнозира безработица през 2010 г., по-висока с 3-4 процентни пункта от официалната, т.е. до над 16%.

Агенции за подбор на персонал обаче са на друго становище и според тях безработицата у нас ще бъде в действителност под 10%. Причината за техния оптимизъм се дължи не на очаквания за евентуален ръст на икономиката, а главно заради преминаване на част от заетите към „сивата“ икономика. Част от хората, регистрирани като безработни, ще се съгласят да работят без осигуровки, смятат от Synectica. Други ще бъдат осигурявани върху суми, значително по-ниски от реалните им доходи, с цел намаляване разходите на работодателите, допълват от агенцията.

От Monday конкретизират, че прогнозата им относно нивата на безработицата е, че тя ще се движи между 9 и 11% до юни, когато началото на очакваното възстановяване на икономиката (според прогнозите на правителството) ще съвпадне с туристическия сезон.

Възможно е дори безработицата да се свие допълнително с още два пункта, в случай че очакваните мерки на правителството в тази посока проработят, смятат от агенцията. Към края на 2010 г. безработицата ще бъде между 7% и 9%, предполагат от Monday.

Що се отнася до ръст на заплатите през следващата година, от агенциите за подбор на персонал смятат, че като цяло той ще е минимален, макар че ще има сектори и професии, където определено заплатите ще растат. От проведено наскоро допитване до бизнеса от страна на БСК стана ясно, че само 3% от работодателите вече са решили да вдигат заплатите на заетите с над 20% през 2010 г., а над 40% от тях изчакват развитието на икономическата обстановка през следващите месеци, за да преценят как да постъпят.

Експерти за подбор на персонал изразяват мнение, че в секторите строителство и шивашка промишленост не виждат никакви шансове за вдигане на възнагражденията през следващата година, защото и като цяло тези сектори едва ли ще отбележат ръст, може дори да продължат да се влошават финансово.

Все пак от някои агенции изразяват становище, че от началото на 2011 г. вече практиката за повишение на заплатите ще се възобнови, като първо това ще се усети при изпълнителските и експертните позиции, а по-късно - и при мениджмънта.

Ще се запази и през следващата година търсенето на търговски персонал от всички нива, особено от фирми за бързооборотни стоки, смятат повечето от запитаните от Investor.bg експерти по набиране на персонал. Търсенето на ИТ-специалисти от компании от различни сектори, вкл. за разработване на софтуер, също ще бъде стабилно, посочват от „Менпауър България“.

Нов момент на пазара на труда ще е повишаване на интереса към машинни инженери и по-специално към занимаващи се със съоръжения за производство на електроенергия от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), смятат експерти от някои агенции.

Според част от запитаните агенции, ще има занижено търсене като цяло в секторите за финансови услуги, тежката индустрия и строителството.

Очакванията за евентуално стабилизиране на икономиката и съответно някакво повишение на заплатите поне в някои сектори, са да стане не по-рано от средата на следващата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още