IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акция на седмицата – БГ Агро

IPO-то показа, че инвеститорите са готови да влагат средства в компании с добър бизнес, а бързите спекулативни печалби остават в историята

09:36 | 05.12.09 г.
Акция на седмицата – БГ Агро

Книжата на БГ Агро бяха избрани от екипа на Investor.bg за победител в тазседмичното издание на рубриката "Акция на седмицата".

През седмицата започна търговия с акциите на новото публично дружество, след като в предходната седмица бе проведено успешно неговото първично публично предлагане (IPO).

Макар и да не впечатли особено с дебюта си, БГ Агро заслужава да бъде отличено заради факта, че е първото дружество с успешно IPO за тази година, а по всичко личи, че ще остане единственото.

Предлагането бе определено от анализаторите като тест за нашия пазар и с нетърпение се очакваше ефектът, който той ще произведе.

Определената цена при IPO-то бе 1,67 лева за брой, което се оказа в долната индикативна граница на ценовия диапазон и бяха продадени близо 5,2 млн. от предложените 6,05 млн. акции.

Проявеният интерес при БГ Агро доказа твърденията, че компании с добър бизнес могат да пласират акции на разумна цена дори и в сегашната криза, а колебливото движение на цената в първите дни на търговията, в които достигна най-висока стойност от едва 1,75 лева, показа, че в момента няма място за бързи спекулативни печалби след IPO.

В петък книжата на БГ Агро затвориха сесията при цената от IPO-то.

В предлагането бяха продадени акции на мажоритарните собственици, като дружеството има намерение през 2010 да емитира и нови акции при подходящи пазарни условия.

БГ Агро планира да разпредели между 4 и 5 млн. лв. дивидент за 2009 г., включително от неразпределената печалба на дружеството, което прави около 10 ст. дивидент на акция.

БГ Агро прогнозира нарастване в нетната си консолидирана печалба от 36% до 6,71 млн. лв. за 2009 г.

Материалът е с аналитичен характер и не представлява препоръка за взимане на инвестиционно решение 

Свързани компании:

БГ Агро АД(BGAG)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още