IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Дори SOFIX да е 2000 пункта до 10 г., инвестиращите с репа ще са на нулата

Или каква е позицията за репо-сделките на блогъра biznesat

14:15 | 03.12.09 г.
Дори SOFIX да е 2000 пункта до 10 г., инвестиращите с репа ще са на нулата

Материалът е предложен от biznesat, автор в категория „Бизнес“ на Blog.bg

Ще има ли SOFIX 341% ръст за следващите 10 години и ще достигне ли 2 002,79 пункта от текущите 454 пункта? Ако инвестирате с привлечен чрез репо-сделки финансов ресурс и SOFIX достигне тези стойности, ще сте инвестирали напразно, защото всичката ви печалба ще отиде за лихви по репо-сделките, ако лихвата ви е преобладаващата в момента от 16%.

Струва ли си тогава инвестицията на кредит при такава солидна лихва?

Нещо повече, как ли се чувстват инвестиралите на кредит в САЩ, след като за 10 г. индексът Dow Jones Industrial Average не направи абсолютно нищо, а си остана на 10 000 пункта след продължителен рейндж. Дори при лихва от 5%, инвестиралите на кредит са отчели 62,89% загуба. Примерът с японските акции и недвижими имоти е още по-фрапиращ, защото те са далеч от върховете си, регистрирани преди близо 20 години.

Дори и индексите да се покачват, фонд мениджърите и спекулантите не успяват да следват индексите, като в повечето случаи се справят по-зле от базовите показатели.

Този феномен има логични обяснения.

На първо място текущите портфейли са носители на старата икономика, не случайно сред 30-те компании в Dow Jones почти няма такава, присъствала в него преди 50-60 г.

Преди Google, Microsoft, Yahoo и Amazon интернет индустрията не е съществувала, а днес е съществена част от пазарната капитализация на американските борси, като едва ли „старите портфейли“ са влезли навреме и са спечелили от новите двигатели на растежа.

Също така масата инвеститори е склонна да инвестира на върховете и да продава на дъната, или в по-мекия вариант - да купува на върховете и да не купува на дъната.

Още ли смятате, че инвестициите с репо-сделки, които са с висока лихва, и въобще инвестициите на кредит, са печеливши?

Материалът е с аналитичен характер и не представлява препоръка за взимане на инвестиционно решение!

За коментари и повече информация за блога на biznesat 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:06 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още