IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Д. Пеева: Ще бъдат ли делистнати, или не – това е въпросът

Някои току-що листнати компании може да се окажат в позиция да разберат, че листването за тях е било само една неуспешна авантюра

09:35 | 01.12.09 г.
Д. Пеева: Ще бъдат ли делистнати, или не – това е въпросът

Автор на коментара е Даниела Пеева, председател на Асоциацията на директорите за връзки с инвеститорите в България (АДВИБ)*

В началото на 2009 г. БФБ – София АД анонсира предстоящи промени в Правилника за дейността си, които включваха и въвеждането на минимални количествени критерии за търговия на емисиите на Неофициален пазар на акции. В тази връзка на 12.03.2009 г. беше проведена среща – дискусия, организирана от БФБ – София АД относно промените в организацията на сегментите на Неофициален пазар на акции и въвеждането на задължителните минимални критерии за ликвидност.

На срещата присъстваха представители на борсовите асоциации, Комисията за финансов надзор, журналисти. Съгласно измененията на Правилника на БФБ към този момент се предвиждаше от 1 юли 2009 година Българска фондова борса АД-София да премахне сегментацията на Неофициален пазар на акции на Сегмент „А” и Сегмент „В”. Критериите, на които се предвиждаше да отговаря всяка една емисия, за да бъде търгувана на Неофициален пазар на акции след тази дата бяха средномесечният оборот с емисията през последните три месеца да е не по-малък от 4 000 лева и средномесечният брой сделки през последните 3 месеца да е не по-малък от 5 броя.

Предвиждаше се, ако към 30 юни 2009 година листнатите на Неофициален пазар на акции емисии не отговарят на посочените по-горе минимални критерии, то да бъдат поставени под наблюдение от БФБ за срок от 3 месеца. Ако до изтичане на тримесечния срок на наблюдение дадена емисия продължи да не отговаря на минималните изисквания, то регистрацията й на борсата трябваше да бъде прекратена, без това да се отрази на публичния статут на емитента (т.е. емисията остава вписана в регистъра на публичните дружества, воден от Комисията за финансов надзор). Беше предвидена възможност дадена емисия да остане листната на Неофициален пазар на акции на БФБ, дори и да не отговаря на минималните количествени критерии, само ако има сключен договор с маркет-мейкър по реда на Правилника за дейността на Борсата. На 11.03.2009 г. БФБ публикува списък на компаниите, които към 11.03.2009 г. не отговарят на изискванията за регистрация на Неофициален пазар на акции.

На 31.03.2009 г. БФБ отново обяви списък на дружествата, които към 27.03.2009 не отговарят на критериите по чл. 37, ал. 3, т. 3, от Правилника на БФБ, Част ІІІ Правила за допускане до търговия, влизащи в сила считано от 01.07.2009 г., като в последствие влизането в сила на тези промени беше отложено до 01.10.2009 г. И така ежемесечно БФБ публикуваше на своята електронна страница списък на дружествата, които към края на месеца не покриват минималните критерии за ликвидност и оборот. На 30.09.2009 г. БФБ публикува списък с 218 емитента, застрашени от делистване. След тази дата развитието на ситуацията придоби нови и по-сложни измерения, но, за съжаление, дори към настоящия момент развръзката не е ясна.

На 28 октомври 2009 г. в сградата на КФН беше проведена нова среща с представители на участниците на капиталовия пазар - БАЛИП, БАУД, АДВИБ, АИКБ и БАДДПО, чийто предмет беше ново обсъждане на критериите за делистване на публични дружества, установени в чл. 37 от Част III от Правилника на БФБ-София. Всички представители на организациите, представляващи основните участници на капиталовия пазар в България се обединиха около мнението, че делистването на публични дружества, поради влизане в сила на разпоредбите относно минималните количествени критериите, на които трябва да отговарят емисиите от Неофициален пазар на акции, заложени в Част III от Правилника на БФБ-София е неприемлива.

Бяха изтъкнати много аргументи против делистването на компаниите, което може съществено да засегне интересите на инвеститорите, особено в условията на все още не отминалата за България финансова и икономическа криза, като се започне от невъзможност за извършване на сделки с делистваните емисии на регулиран пазар, данъчно третиране на сделките на извън регулиран пазар, сключването на привидни сделки, респективно извършването на пазарни манипулации от страна на заплашените от делистване компании, за да преодолеят липсата на ликвидност и се стигне до конкретни нарушения на нормативната уредба, в които някои колективни инвестиционни схеми биха изпаднали. Представители на БФБ – София АД г-жа Б. Илкова и г-н И. Такев заявиха на срещата, че основният мотив за делистване на наблюдаваните емисии от търговия е подобряване на имиджа на борсата. Паметната записка от срещата беше публикувана в много финансовите медии.

На 11.11.2009 г. ръководството на Българската фондова борса постави под наблюдение още осем компании, които не отговарят на минималните критериите за ликвидност. Така списъкът на застрашените от делистване компании нарасна на 226. Прави впечатление, че сред добавените компании фигурират такива, които са допуснати до търговия едва в средата на 2009 г.

Междувременно, само няколко дни след последното допълване на списъка на застрашените от делистване компании, на 17.11.2009 г. БФБ проведе кръгла маса с участие на различни представители на инвестиционната общност и мениджмънта на непублични компании за привличане на нови емитенти на капиталовия пазар. В хода на проведената дискусия относно предимствата и недостатъците на публичния статут, обаче на поканените потенциални емитенти не беше разяснено, че въпреки усилията, които ще положат за регистрация на своите емисии и въпреки евентуалните немалки финансови разходи за листване, съществува реална опасност само няколко месеца след регистрацията им на БФБ, емисиите им да бъдат делистнати поради това, че не отговарят на минималните критерии за ликвидност.

За съжаление на цялата инвестиционна общност след 11.11.2009 г. БФБ спря да оповестява на своята електронна страница списък с емисиите, които са застрашени от делистване, каквато беше установената практика до този момент, и по този начин остави 226 дружества в неизвестност относно търговията с техните акции след 01.01.2010 г.

На свой ред на Съветът на директорите на БФБ – София АД изпрати писмо до всички участници в срещата с приложен протокол, от който е видно, че регулираният пазар на ценни книжа на този етап няма намерение да извърши промени в Правилника.

Проблемът категорично се състои в липсата на ясна, публично оповестена позиция. От една страна, регулираният пазар на ценни книжа повече от месец след провеждане на срещата с другите представите на инвестиционната общност не е оповестил категорично своята окончателна позиция по проблема, който видимо продължава да бъде от първостепенно значение за българския капиталов пазар, а от друга страна, лиши от информация потенциалните компании, застрашени от делистване.

И докато проблемната ситуация стигне до окончателна развръзка, тези дружества остават в неведение. А в условията на финансова криза едва ли ликвидността на компаниите, листнати на БФБ, е приоритетна задача за техния мениджмънт, който полага сериозни усилия да запази дейността и пазарните позиции на дружеството. Да не говорим за тези компании, които са току-що листнати и могат да се окажат в неприятната позиция да разберат, че листването на БФБ за тях е било само една неуспешна авантюра.

*Авторът на статията не притежава ценни книжа, издадени от заплашените от делистване компании. Авторът на статията е заинтересовано лице, т.к. част от застрашените от делистване компании и техните ДВИ са членове на АДВИБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:14 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още