IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Шамански гадания

90% от това, което чуем или прочетем за пазара, е лъжа, смята блогърът borsi

12:57 | 30.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Шамански гадания

Авторът borsi е блогър в категория "Бизнес" на Blog.bg

Проблемът в пазарните цикли е там, че всеки един момент могат да бъдат сменени с друг цикъл, различен от този, в който ние сме си вложили така ценните си спестявания.

90% от това, което чуем или прочетем за пазара, е лъжа!

Фундаменталистите са много добри да обяснят защо дадено събитие е станало или защо не е станало, след като то се е случило, но ги няма много в това да познаят дори посоката, пък камо ли нивата на пазара или датата на даден връх или дъно.

Забавни са обаче фундаменталисти, които тайничко понаглеждат технически анализи, а после почват да разтягат локуми въз основа видяното. Ако е сбъркан анализът обаче, бъркат и те.

Въпросът е, че много от тях са точно толкова фундаменталисти в анализа си, колкото някои са техничари в своя.

И за двете се иска мисъл, подреждане на фигурите по шахматната дъска, пък и какво гледат фундаменталистите? Ако ги четете внимателно, повечето пъти пишат пълни глупости, замазани с вносни думички. Например чисто фундаментално - наскоро Индия купи от МВФ 200 т. злато, пазарът се качи, а във фундаменталните статии се написа - "Пазарът на злато се качи понеже Индия купи злато!".

Ако пазарът бе паднал, бъдете сигурни в статиите щеше да пише абсолютно същото. Ако пък видите технически анализатор, той много често ще ви смае с вълни, графики, броене - букви, цифри, много често обаче преброени погрешно (!) от там и анализът е тотално сбъркан. Разбира се, никой няма да каже - "Аз не съм професионалист, не съобразих, не разбрах и не знам" - а ще кажат или че - "Тоя метод не работи" - или пък има - "Форсмажорни обстоятелства", объркващи анализа.

Нито едното е фундаментален анализ обаче, нито другото технически.
За това и 90% от това, което чуем или прочетем за пазара, ще е лъжа, по един или друг начин. Дори да искат, хората рядко се справят с това, което имат на разположение, но вината не е в автомобила, а във водача.

Представете си една художествена академия, в която са влезли всички, които искат да рисуват. Едни от тях са талантливи по рождение, тук-таме има по някой гений, голяма част внимават в уроците и се учат да рисуват прилежно, а други са тотално бездарни.

Какво би се получило от целия този миш-маш от хора?

Едни от тях ще станат художници, голяма част ще зарежат занаята, а няколко ще правят блестящи изложби. Виновни ли са обаче за провалите, боите и четките?
Същото се случва и с анализа, бил той технически или фундаментален във всичките им разновидности.

Има една теория за техническия анализ, а тя е, че ако много хора вярват в него, то сключват сделките си по нивата, определени им от техниката. Ще ме извинят създателите й, че не се съгласявам с това твърдение. Мислил съм по тази теза. Не е вярна според мен, просто защото няма как да е вярна. Факт!

На Forex пазара, където има най-много техничари, се разпознава трендът най-трудно. Защото всеки се опитва да предугади действията на другите, създават се преднамерено или не фалшиви пробиви, или самите банки и фондове, наливащи милиони и милиарди на пазара, го изместват.

Вълните на пазара, често са непредвидими за 90% от играчите точно, по причина, че:
1. Всички ги гледат от своята гледна точка;
2. Допускат се няколко, много малки, но много съществени грешки при повечето вълнови анализатори.

Не това обаче ме учудва, а липсата на пътища за решение на тези проблеми. А тях го има.

Психологията, често описвана във Вълните на Елиът, също няма как да е вярна.
Не, че човешкият фактор или психологията на тълпите не са важни, но поне по мое мнение те са свързани със самите вълни, времето на цикъла или настройката в мисленето на самите хора.

Хората не мислят рационално. Огледайте се наоколо и ще се убедите, без много приказки, че е така. Действията им са продиктувани, поне за мен, от много по-важен фактор, а това е светът, който ни заобикаля и създава една или друга представа за очакванията ни.

Ето и тази графика, показваща модел на временния ред на ширините на годишните пръстени по буковите дървета в община Гурково, област Стара Загора, Средна Стара планина, който е за периода 1780-1998 г. (Натиснете, за да видите в пълен размер):

Къде тук виждате психология? Може би Дядо Боже си играе с дървесните пръстени и това е отражение на неговата психология? Все едно ЕUR/Албански лек, акция от БФБ или цените на някой фючърс в Чикаго. 

Ако бе малко по-добра графика, дори бих казал не само до къде ще иде, в едната или другата посока, а и до кога - точно защото тази графика никой не я е манипулирал, пък и е застинала така, че точно в този миг е лесна за прогнозиране.

Въпреки лошата графика, поне аз виждам вълни и тук, така че хипотезата с човешкия фактор отпада поне за мен. Цялото това обяснение защо се формира една или друга вълна и как хората мислят това или онова, за мен поне е изцяло грешно. Не, че го няма, или няма психология, но не и дългосрочно за повече от седмица - две максимум. Или ако я има, тя е следствие, а не причина. Може да бутне пазара, но само ако е събрала критична маса, за да обърне цаците в другата посока. Иначе няма обяснение защо понякога при едно и също фундаментално събитие хората реагират по различни начини. Мисля, че цаците просто следват пазара, а не го движат, а фундаменталните събития са импулсът, който дава една или друга посока. Големите играчи пък го манипулират волно или неволно, но могат да го направят само краткосрочно дори и те. 

За мен фундаментът е вятъра, техниката компаса, а дали някой плава или не, зависи от мореплавателските му умения.

За коментари и повече информация за borsi.blog.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още