IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

2010 - година на криза за публичните финанси

Догодина усещането за криза ще се прехвърли от реалния сектор към държавните разходи за социална политика, смята Г. Стойчев от Отворено общество

13:37 | 23.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
2010 - година на криза за публичните финанси

Голямото предизвикателство за Бюджет 2010 е защитата на пенсионерите и социално слабите хора. Това коментира за Investor.bg Георги Стойчев, изпълнителен директор на институт Отворено общество.

„Според мен усещането и тежестта за кризата през 2010 ще се прехвърлят от работещите, както е през тази година, към пенсионерите и тези части от обществото, чиито доходи зависят от държавния бюджет. Докато през тази година усещаме кризата като криза в реалния сектор, през 2010 тя ще бъде повече криза на публичните финанси и с оглед на това повече ще бъдат засегнати социално слабите хора.“

При ограниченията за социални разходи в Бюджет 2010, който беше приет на първо четене през миналата седмица, няма да има увеличение на пенсиите с 20% (както през 2009), а също така няма да се вдигат и надбавките за отглеждане на малки деца. Няма да има и вдигане на разходите за образование, допълни икономистът.

„При обявеното намаление на пенсионните осигуровки през 2010 г. с 2 процентни пункта според мен трябваше да бъде обявено, че това е временна мярка за една или две години и трябва да се реши още сега дали след преминаване на кризата размерът на пенсионните осигуровки отново ще се вдигне или намаляването им ще стане дългосрочна стратегия“, допълни Георги Прохарски, председател на Центъра за икономическо развитие (ЦИР).

Той припомни, че при започналата пенсионна реформа през 2000 г. идеята беше пенсионната система постепенно да започне почти сама да се издържа. „А доколкото ми е известно, в Бюджет 2010 около половината от средствата за пенсии ще дойдат от другите данъци, а не пряко от пенсионните осигуровки“, каза Прохарски.

Що се отнася до вдигането на акциза върху цигарите и евентуално за алкохола, той определи икономическия ефект от тези мерки като „по-скоро съмнителен“, тъй като не е ясно колко точно ще се увеличат приходите и дали изобщо ще се увеличат.

„Ако се установи, че ще има минимален растеж на тези приходи, по-добре е ставките да не се вдигат, тъй като ще нараснат нелегалното производство и търговия“, смята експертът.

По същия въпрос Лъчезар Богданов, управляващ съдружник в Индъстри Уоч, коментира: „Акцизите са по-скоро политически въпрос, отколкото икономически, тъй като чрез увеличаването им се налагат допълнителни данъци върху определени стоки и това е удар върху свободата на хората какво да избират да ползват и какво не“.

Запитан за мнението му за бюджета за следващата година като цяло Богданов каза, че смята за правилно за капиталовите разходи да се разчита в голяма степен на средствата от Европейския съюз. По думите му една от основните цели на еврофондовете, особено по време на криза, е да освободят ресурси за други дейности в страната ни. Той посочи за пример инфраструктурните проекти с думите: „Ако можехме сами да си построим магистрали, щяхме досега да сме го направили“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:34 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още