IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

SOFIX - добрият фундамент прави акцията силна

Лидерите по ръст за последната година поднасят силни отчети, инвеститорите успешно разгадаха ценовите движения

08:00 | 16.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
SOFIX - добрият фундамент прави акцията силна

През изминалата борсова седмица индексът на сините чипове SOFIX успя да излезе на положителна територия на годишна база. Това се случи, тъй като точно по това време на миналата година родният капиталов пазар преживя най-тежките дни в своята история.

Увеличението на SOFIX на годишна база направи интересен въпроса как са се представили неговите компоненти, кои са лидерите по ръст и кои са изоставащите. Интересно е и това да се сравни отчетите на кои емисии подкрепят движението в цената на акциите и дали инвеститорите са уцелили правилните компании, които да покажат добри резултати. Това ще рече, че в момент на драстичен спад все пак някои емисии са останали перспективни и сега, една година по-късно, можем да видим дали инвеститорите са уцелили именно тях.

Ясно е, че върху поскъпването на акциите влияят и други фактори така, както е ясно, че дъното на пазара бе постигнато през февруари. Въпреки това обаче самото движение за последната година и резултатите за периода представляват интерес. Проследяването на движението на акциите от SOFIX за последната година показва, че докато индексът се е повишил с около 15 на сто на годишна база, то 4 от неговите компоненти са отчели скок в пазарната си капитализция от над 70 на сто, а общо 8 от емисиите се движат на червено през последната година.

Компанията, която е отчела най-голям ръст в пазарната си капитализация за последната година, е Софарма. Акциите на фармацевтичната компания са поскъпнали с 93,19 на сто за изминалите 12 месеца. Дружеството има защо да се радва на подобен интерес – деветмесечният отчет показа удвояване на печалбата на годишна база до 30,86 млн. лв. Очевидно мениджмънтът е направил и сериозни промени по посока увеличаване на рентабилността, тъй като за същия период приходите от продажби се повишават с едва 5,8 на сто, а общите приходи – с 5,2 на сто.

Веднага след Софарма по повишение на пазарната капитализация за последната година се нарежда Трейс Груп Холд с ръст в цената на акциите от 86,53 на сто. Емисията на инфраструктурното дружество попадна в състава на индекса на сините чипове в края на септември, но това не пречи компанията да е сред лидерите по повишение за последната година.

Неконсолидираният отчет на Трейс показва ръст на печалбата на годишна база за деветмесечието, но по-съществените данни са повишението на приходите от продажби 2,4 пъти до 46,3 млн. лв., като повече от 2/3 от тях са постигнати само през третото тримесечие на 2009 година.

На трето място по поскъпване е емисията на Каолин АД с повишение от 72,23 на сто. Компанията отчете консолидирани приходи от продажби в размер на 93,7 млн. лв. спрямо 108,2 млн. лв. за същия период на миналата година. През третото тримесечие на тази година обаче дружеството е постигнало повишение в продажбите от 23 на сто на тримесечна база, което вероятно има голяма заслуга за поскъпването на акциите му.

Каолин съобщи на инвеститорите, че резултатите се подобряват заради стабилизирането на някои от основните индустрии, което е било разчетено навреме от инвеститорите, повярвали в потенциала на акциите на дружеството.

Номер четири по ръст в пазарната си капитализация за последната година е Енемона. Компанията продължава да показва стабилни резултати въпреки кризата, а поредицата от стратегически договори за поръчки към нея явно увеличават доверието на инвеститорите. Така продажбите на компанията за деветмесечието на консолидирана база скачат с 44%. В резултат на това акциите на дружеството са поскъпнали с малко над 70 на сто за разглеждания период.

Интересно представяне за последната година има и емисията на Оловно-цинков комплекс АД. Отчетът на дружеството показва, че печалбата на нетна база за януари-септември е 2 млн. лв. при загуба година по-рано от 9,9 млн. лв. През третото тримесечие дружеството е на печалба от 323 хил. лв. спрямо загуба за юли-септември 2008 от 11,9 млн. лв. Акциите на компанията пък са поскъпнали с 64,3 на сто за последната година.

Като цяло движението в пазарната капитализация на ОЦК през последните две години е едно от най-забележителните от всички емисии на БФБ. Акциите на дружеството изгубиха 96% от стойността си между октомври 2007 и началото на 2009 година, което практически би трябвало да калкулира фалит на компанията. Както се вижда обаче, дружеството постига печалба въпреки кризата, а малцината повярвали в него преди година са постигнали значителен финансов резултат.

Да погледнем какво се случва в дъното на класацията.

Най-слабо от индекса на сините чипове SOFIX за последната година се представят акциите на Спарки Елтос. Те поевтиняват с 40,36 на сто, което едва ли е голяма изненада на фона на силно влошените резултати на дружеството през последната година. Те показват сериозна загуба от 7,5 млн. лв. за първите девет месеца, след като за същия период на миналата година дружеството постигна печалба от 8,79 млн. лв. Приходите на компанията пък са се свили с цели 77 на сто.

Втори в негативната част на класацията са акциите на Неохим АД, като те падат с 31,1 на сто за последната година. За първите девет месеца на годината дружеството е отчело спад на приходите си от 76,5 на сто на годишна база, а загубата е 16,8 млн. лв. За сравнение, за първите девет месеца на миналата година Неохим постигна печалба от 53,9 млн. лв.

Топ три по спад на пазарната капитализация се допълва от емисията на Еврохолд България, която присъства в SOFIX от края на септември. Акциите на холдинга са понижили пазарната си оценка с 26,74 на сто за последната година. Ако гледаме само публикуваните вече данни на дружеството, то тогава не би трябвало да бъдем изненадани.

Еврохолд е постигнал неконсолидирана печалба за първите девет месеца на миналата година в размер на 34 млн. лв., а за тази е отчетена загуба от 8,8 млн. лв. Консолидираният отчет едва ли ще промени значително картината, което означава, че инвеститорите по-скоро са оценили правилно фундамента на компанията за изминалата година. Естеството на работа на холдинга обаче изисква повече информация, за да се оцени правилно неговото представяне както за тази, така и за миналата година. Особено значение за резултатите на Еврохолд обикновено имат преоценките и различните еднократни ефекти във финансовите отчети.

Обект на настоящия материал обаче е не фундаментален анализ на компаниите, а съпоставка на финансовите им резултати за последната година и движението в цената на акциите им.

Интересни са движенията в цените на акциите и на ЕЛАРГ Фонд за земеделка земя и Холдинг пътища, които допълват класацията на петте най-поевтиняващи емисии от SOFIX за последната година. Книжата на първото дружество са изгубили 21,46 на сто, а на второто – 20,69 на сто от цената си за изминалите 12 месеца.

Това се дължи на значителен спад в приходите и продажбите на двете дружества. При ЕЛАРГ приходите за деветмесечието са почти двойно по-малки от тези за същия период на миналата година, значително са намалели и продажбите. Неконсолидираният отчет на Холдинг пътища пък показва стопяване наполовина на приходите и загуба от 5 млн. лв., при положение че година по-рано дружеството постигна печалба от 4,5 млн. лв.

Всички разгледани дотук примери ни показват едно – колкото и да е неликвидна борсата ни, компаниите биват оценявани по-скоро реално на база фундамента си. И за да е по-точно това твърдение, може да се каже, че макар не всички инвеститори точно да са предугадили перспективите през последната година, акциите на разгледаните компании са се движели логично, погледнато в ретроспективен план.

Така че онези, които са постигнали печалба от поскъпналите емисии, или онези, избегнали загубите от изоставащите, могат само да получат поздравления. Те обаче не бива да успокояват никого, защото икономическата ситуация е много динамична, а цената на акциите се определя от перспективите, а не от миналите резултати, както достатчно ясно видяхме.

Код Дружество ръст за последната година
SFARM Софарма АД 93,19%
TRACE Трейс Груп Холд АД 86,53%
KAO Каолин АД 72,23%
ENM Енемона АД 70,25%
OTZK Оловно цинков комплекс АД 64,30%
CCB ТБ Централна кооперативна банка АД 38,87%
MONBAT Монбат АД 24,19%
MCH М+С хидравлик АД 22,83%
ORGH Оргахим АД 16,46%
CHIM Химимпорт АД 7,96%
ALB Албена АД 2,45%
BACB ТБ БАКБ АД 0%
CORP ТБ Корпоративна търговска банка АД -11,28%
IHLBL Индустриален Холдинг България АД -12,74%
FIB ТБ Първа Инвестиционна Банка -14,63%
HDPAT Холдинг Пътища АД -20,69%
ELARG ЕЛАРГ Фонд за Земеделска Земя АДСИЦ -21,46%
EUBG Еврохолд България АД -26,74%
NEOH Неохим АД -31,11%
ELTOS Спарки Елтос АД -40,36%

Материалът е с аналитичен характер и не представлява препоръка за покупка или продажба на ценни книжа 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:51 | 14.11.09 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още