IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Добрите новини от Европа създават положителни очаквания за икономиката ни

Строгата фискална политика също допринася за завръщането на доверието в българската икономиката, според Петър Ганев от Института за пазарна икономика

15:56 | 09.10.09 г.
Добрите новини от Европа създават положителни очаквания за икономиката ни

Добрите новини от Западна Европа и затегната фискална политика на правителството създават положителни очаквания за развитието на българската икономика, каза за Investor.bg Петър Ганев, икономист от Института за пазарна икономика.

Помолен да коментира предварителните данни за промишленото производство за август, оповестени от НСИ по-рано днес, Ганев каза, че забавянето на спада е в някаква степен очаквано, но все пак то може да се дължи на много неща.

Според данните на НСИ промишленото производство намалява с 15,9% през август на годишна база. През юли е отчетен спад от 18,7% на годишна база.

„Данните не ме изненадват. Едва ли можем да си вадим генерални заключения от данните за един месец,“ каза Ганев, добавяйки, че няма някаква ясна тенденция все още.

„Въпреки това положителните очаквания за икономиката се градят на две основни неща. Външни - добрите новини от Западна Европа, тоест от основните ни търговски партньори. Там има положителни сигнали и това дава основания за оптимизъм. Изходът от кризата минава през възстановяване на търговията и връщане на чуждестранните инвестиции в страната - и двете зависят от развитието в Западна Европа. Все пак говорим за очаквания, а все още не за реални събития.

Вътрешни - намаляването на разходите и дефицита и желанието за балансиран бюджет. Предното правителство харчеше много в последните месеци и изгуби доверието в българската икономиката. Свитите разходи сега и поставянето на ясната цел - балансиран бюджет, връщат доверието. Това създава много добри предпоставки“, коментира Ганев.

Той добави, че в момента важни са политиките за подобряване на бизнес средата и по-ниските осигуровки, например, както и свиването на неефективните разходи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:26 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още