IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

До какво ще доведе ръст на наказателната лихва при просрочия?

В кризата всяка насилствена фискална мярка нанася поражения на бизнеса, смятат от БТПП

10:35 | 30.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
До какво ще доведе ръст на наказателната лихва при просрочия?

Напоследък в общественото пространство се дискутира възможността сериозно да бъде повишена наказателната лихва за просрочени данъчни задължения на фирми и граждани. След изтичане на законово установените срокове за внасяне на задълженията към държавата, сега се начислява лихва в размер на основния лихвен процент плюс 10 процентни пункта.

Ако наказателната лихва бъде повишена допълнително, първото следствие е, че ще се накажат коректните фирми, които в момента изпитват затруднения с плащанията заради забавяния по веригата на доставките, коментира председателят на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов.

„Хората на бизнеса отлично знаят, че плащанията по веригата се осъществяват не със скоростта на най-бързия, а на най-бавния платец“. И при тези условия всяка насилствена мярка се очаква да доведе до допълнителни поражения.

Неуредици

Повишаване събираемостта на държавните вземания е важна задача на администрацията. Но това трябва да се осъществи не чрез увеличаване на санкциите, а посредством подобряване работата на данъчната администрация, смята Симоенов. Според него с неизбежността на наказанието се стимулира сивия сектор, а в същото време над тези, които се опитват да се задържат на полето на бизнеса, надвисва затваряне.

„Ситуацията допълнително се влошава от затруднения достъп на българските фирми до банков кредит, заради по-консервативния подход на нашата централна банка в сравнение с други страни на ЕС“.

Дискутираната проектомярка според представители на бизнеса не е приемлива и по още една причина: българските фирми са лишени от възможността да се възползват пълноценно от европейските фондове. Този ресурс беше заложен в Бюджета, но парите продължават да не постъпват. Няма значение кой е виновникът за сегашната ситуация, но резултатът – неизползването на европейските фондове – е очевиден. Това следва да се вземе предвид при предлагане на промени в нормативната уредба, подчертават експерти.

„Не е за подценяване и потенциалната опасност повишаването на наказателните лихви да доведе до тиха национализация на фирми. Вместо да даде отлагане и разсрочване на задълженията – както направиха банките, държавата ще се окаже титуляр на много загинали благодарение на данъчния натиск фирми“, очаква председателят на БТПП.

Реципрочност?

„Ако все пак има такива планове с доброто намерение държавата да си гарантира по-бързото събиране на вземанията от бизнеса именно по този начин, то тогава е резонно бизнесът да настоява за реципрочност. Нека и държавата заплаща същата, както се твърди – сериозно по-висока лихва, при забавяне на плащанията, които тя дължи на фирмите. При поетото от правителството обещание за ускоряване до 15 дни срока за възстановяване на ДДС на фирмите, и добре известната ни „експедитивност” на администрацията, интересно е какви загуби ще регистрира държавата“, се казва в позицията на бизнеса.

Разбира се, в кризата не е разумно да се подхожда толкова крайно, защото нито държавата ще има полза от това при сегашното несъвършено функциониране на администрацията, нито пък бизнесът – заради огромното натрупване на неизпълнени задължения между фирмите.

Освен всичко друго, според Симеонов едно повишаване на наказателната лихва за просрочени данъчни задължения ще заличи ползите от ниските данъчни ставки в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:50 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още