IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Активите на взаимните фондове нараснаха с близо 10 млн. лв. за месец

Относителният ръст е 2,85%

17:16 | 16.09.09 г.
Активите на взаимните фондове нараснаха с близо 10 млн. лв. за месец

Нетните активи на българските взаимни фондове към 15 септември възлизат на 351 млн. лв. и се увеличават с 9,7 млн. лв. за последния месец (2,85% в относително изражение), показа месечната статистика на Investor.bg.

За периода 15 юли – 15 август активите на взаимните фондове се увеличиха с по-бърз темп, или с 6,63% (21,23 млн. лв. в абсолютно изражение).

Ръстът на активите на взаимните фондове теоритично от една страна може да се дължи на покачване на цената на активите под управление (инвестициите на фонда на паричните и капиталовите пазари у нас и в чужбина). От друга - покачването на активите може да е обусловено от допълнително количество парични средства, които вложителите внасят в съответния фонд.

Всеки взаимен фонд се организира и управлява от Управляващо дружество, като практиката в България е едно УД да управлява повече от един взаимен фонд (договорен фонд).

Най-много активи към 15 септември управлява УД ДСК Управление на активи АД (46 млн. лв.), следвано от УД Райфайзен асет мениджмънт (България) ЕАД (44,64 млн. лв.) и УД Елана Фонд Мениджмънт АД (43,66 млн. лв. активи).

С най-голям ръст на активите е УД Астра Асет мениджмънт АД като за месец те се увеличават с 5 млн. лв., или със 111%.

Първите 10 УД държат 80% от от активите на взаимните фондове към средата на месеца.

Класация на управляващите дружества по управлявани активи от взаимни фондове към средата на август

Класация на взаимните фондове по нетни активи към средата на август 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:41 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още