IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акция на седмицата – Алкомет АД

Книжата на дружеството поскъпнаха с близо 30 на сто за последните пет търговски сесии

09:43 | 12.09.09 г.
Акция на седмицата – Алкомет АД

Книжата на производителя на алуминиеви продукти Алкомет АД отчетоха ръст от 28% за последните пет работни дни, след като в 46 сделки бяха прехвърлени близо 9 000 акции от капитала на компанията.

Кризата засегна дейността на Алкомет - през второто тримесечие годишният темп на спад на продажбите на Алкомет бе 30% при темп на спад от 33% през първото. Загубата на компанията обаче през второто тримесеичие се стопи до 345 хил. лв. от 1,5 млн. лв. загуба за януари-март 2009.

Общо за шестмесечието бяха реализирани 77 млн. лв. приходи от продажба на продукция, или с 32% по-малко спрямо януари-юни 2008. В натурално изражение продажбите паднаха с 13% до 22 400 тона алуминиев прокат, като останалата част от спада на приходите от продажби се дължи на достигане цената на алуминия на Лондонската метална борса до 10-годишно дъно.

В условията на икономическата криза, освен негативните последици от нея, се откриха и неочаквани възможности, коментират от Алкомет. Дружеството е закупило поризводствено оборудване при цени „много под ликвидационната му стойност“ от компании в бранша, които са закрили свои подразделения.

Дружеството прилага техники за хеджиране, като механизъм за ограничаване на риска от промяна на пазарните цени на първичния алуминий на блок, свързани с планираните продажби и покупки, като са сключени форуърдни договори за покупко-продажба на метали на Лондонската борса. Същевременно се прилага механизъм за застраховане, обвързан с поръчките за продажба на клиентите на готовите изделия. Използва се кръстосан валутен курс за хеджиране на риска от промяна на валутния курс.

От оперативна дейност нетният кеш се подобрява спрямо година по-рано, като за периода януари-юни тази година са реализирани 9,3 млн. лв. парични средства, от които 2,2 млн. лв. са отишли за покупка на дълготрайни активи, а със 7,2 млн. лв. са погасени заеми.

Основен акционер в дружеството е Алуметал АД с дял от 73,25% и FAF Metal Sanayii ve Ticarret – Р. Турция с дял от 16,9%.

Ценовите съотношения на книжата на Алкомет са: цена/счетоводна стойност 0,8, цена/продажби 0,26. Поради отрицателния финансов резултат не се изчислява съотношението цена/печалба на акция.

Материалът е с аналитичен характер и не представлява препоръка за взимане на инвестиционно решение 

Свързани компании:

Алкомет АД(ALCM)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:28 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още