IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акция на седмицата – ЕЛАРГ Фонд за земеделска земя АДСИЦ

Книжата на фонда поскъпнаха с най-бърз темп от състава на SOFIX

09:39 | 22.08.09 г.
Акция на седмицата – ЕЛАРГ Фонд за земеделска земя АДСИЦ

Книжата на дружеството със специална инвестиционна цел за секюритизация на земеделски земи ЕЛАРГ Фонд за земеделска земя поскъпнаха с най-бърз темп от състава на SOFIX през последните пет работни дни.

Ето защо дяловете на дружеството бяха избрани за победител в ежеседмичната рубрика „Акция на седмицата“.

Акциите на фонда добавиха над 9 на сто, затваряйки по време на търговията в петък при ниво 0,9 лева за брой. Прехвърленият обем за седмицата бе 40 хил. акции, което формира оборот от около 34 хил. лв.

ЕЛАРГ Фонд за земеделска земя обяви нетна печалба за шестмесечието в размер на 472 хил. лв. при загуба от 341 хил. лв. година по-рано. Печалбата става реалност, след като приходите от аренда и наем на земеделските земи се увеличиха с 25 на сто до 2 млн. лв.

В интервю за Investor.bg изпълнителният директор на дружеството Стоян Малкочев заяви, че за настоящата година очакваните приходи от аренда са между 3,8 и 4 млн. лв. и средно между 1,8-2 млн. лв. печалба от основна дейност. Освен това според него 20% ръст на рентата е абсолютно реалистичен, тъй като земеделието в България става все по-модерно, интензивно и високо ефективно, което води до покачване на производителността.

Притежаваните от ЕЛАРГ Фонд за земеделска земя АДСИЦ земи към края на юни са с обща площ 293 187 декара, което нарежда фонда сред един от най-крупните собственици на земеделска земя в България.

ЕЛАРГ фонд за земеделска земя АДСИЦ всъщност е новото име на Елана фонд за земеделска земя АДСИЦ. Промяната в наименованието се случи, след като Елана фонд за земеделска земя обяви договора с предишното обслужващо дружество - Елана Пропърти Менидмънт, за нищожен поради конфликт на интереси, произтичащи от това, че в управлението на Елана ФЗЗ и Елана Пропърти Мениджмънт участват едни и същи лица, а именно Елана Холдинг АД.

Елана Холдинг е учредител на Елана фонд за земеделска земя АДСИЦ, но след няколко увеличения на капитала основни акционери в последното станаха институционални инвеститори, които вече контролират Управителния съвет на дружеството.

Акционерите на ЕЛАРГ Фонд за земеделска земя овластиха Съвета на директорите да увеличава капитала до 500 млн. лв. Стоян Малкочев изрази надежда, че още тази година ще може да стартира процедурата по увеличението. 

Ценовите съотношения на дружеството са както следва: цена/печалба - 7,8, цена/счетоводна стойност - 0,7, цена/продажби - 3.

Свързани компании:

ЕЛАРГ Фонд за Земеделска Земя АДСИЦ - ликвидирано(4EC)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:26 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още