IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Анализатор видя SOFIX на 650 пункта до края на годината

Индивидуалните инвеститори са донесли еуфорията на пазара, смятат експерти

15:06 | 07.08.09 г.
Илюстрация: Investor.bg
Илюстрация: Investor.bg

През тази седмица SOFIX се повиши с 16% до рекордните за 2009 г. 413,22 пункта, поради което попитахме анализаторите на пазара за причините за резкия скок. Финансовият анализатор на Прайм Пропърти БГ АДСИЦ Александър Пеев даде най-смелата прогноза за ниво на индекса до края на 2009 г., а именно 650 пункта.

Ето и всички мнения на анализаторите:

Ясен Иванов, Ръководител отдел „Управление на портфейли” и Инвестиционен консултант в УД ДСК Управление на активи АД:

Забелязва се по-висока ликвидност и засилен интерес към акциите. Част от ръста се дължи на покачването на западните пазари, като българският реагира с известен лаг във времето. От друга страна, има данни и изказвания в подкрепа на тезата, че сме достигнали дъното на икономическия спад и следва оттласкване.

От друга страна обаче, според мнозина икономическото бъдеще е все още прекалено неясно и не бива възстановяването на световната икономика да се приема за чиста монета. По отношение на българските акции не бива да се купува безразборно, а напротив – селекцията в портфейла следва да се прави въз основа на детайлна оценка на действителната стойност на акциите.

Цветослав Цачев, Ръководител анализи в ИП Елана Трейдинг:

В последните дни БФБ компенсира изоставането си спрямо останалите пазари, след като близо два месеца SOFIX се движеше в тесни граници, а в последните 3-4 седмици индексите в региона, Западна Европа и САЩ регистрираха ръстове от 10-15 и повече проценти.

Присъствието на индивидуалните инвеститори на пазара е забележимо, има и търсене на пакети. Не бих казал, че се разраства търсенето от институционални инвеститори, но все пак има известно търсене от тяхна страна.

Александър Пеев, финансов анализатор в Прайм Пропърти БГ АДСИЦ:

Изригването се дължи на няколко фактора. Освен неликвидността в този случай, факторите за мощния ръст на БФБ са и очакванията за дейността на новото правителство, влиянието на външните пазари през последните седмици, когато индексите на чуждите пазари се повишаваха след публикуването на положителни макроикономически данни, които свидетелстват за възстановяване на икономиките от кризата. В случая проблем на САЩ изиграват данните за безработица, но лично според мен това е показател, който отразява крайното влияние на икономическата криза, следователно нормално е това да бъде огромен проблем в края на американската рецесия.

Друг огромен фактор – ръстът на българските индекси от дъната през тази година е незначителен в сравнение с ръстовете на пазарите в Източна Европа, Западна Европа и САЩ. Емисията хибридни инструменти на Химимпорт, в които се съсредоточи спекулативен капитал, отпуши раздвижване на останалите ликвидни позиции.

Не на последно място са и чисто психологически фактори – големи ръстове се реализират, когато преди това играчите са отчаяни и не виждат раздвижване или посока, а търговията става все по-скучна. Другият психологичен момент е притеснението на много от спекулантите да не изпуснат този влак, който минава един път през живота на всеки инвеститор и се случва по време на тежка световна икономическа криза.

Очакванията ми за близките месеци са за пренасочване на част от инвестициите в нискорискови активи в инвестиции в по-рискови активи, носещи предимно капиталова печалба, а оттам и SOFIX да достигне до около 650 пункта към края на година. Въпреки че цялостното проявление на кризата в България очаквам през есента и зимата, то място за притеснения на капиталовия пазар няма, тъй като освен, че акциите са ни твърде обезценени, тежката криза в България ще отмине по-бързо още през първите няколко месеца на 2010 г.

Владислав Панев, председател на Съвета на директорите на УД Статус Капитал АД:

Ръстът на БФБ от последните дни беше донякъде логичен, след като подобни летни движения направиха повечето развити пазари. Движещата сила днес бяха индивидуалните инвеститори, които очевидно са зажаднели за времената, когато от борсата можеше да се печелят по 10% на ден.

Основният въпрос е дали започва формирането на нов балон или напротив – цените на акциите са толкова ниски, че бъдещи растежи от 100 и повече проценти са логични. Аз съм на мнение, че истината е по средата. Най-вероятно още не сме видели най-страшното от икономическата криза, но компаниите, които ще излязат по-силни от нея, ще зарадват акционерите си с трицифрени ръстове на цените.

Обратно, убеден съм, че ще има и такива компании, които ще загубят бизнеса си. Въпрос на далновидност за инвеститорите е да се качат на влака на победителите. А кои ще са те, всеки има различен отговор на този въпрос.

Иво Толев, Управляващ партньор в УД Ултима Капитал Мениджмънт ЕАД:

Количественото натрупване на положителни новини и дългото задържане в ниското доведе до резултата днес. Като техническа причина мога да посоча плиткото предлагане, което допълнително улесни пътя нагоре. При тази все още ниска ликвидност е нормално да се отваря такъв широк диференциал в показанията на индексите на дневна база.

Все още съм на мнение, че по-скоро местни фактори ще продължат да са определящи за зеленото развитие при индексите. Конкретно за днешния приятен завършек, според мен, катализатор са местните новини, отчасти свързани с действията на новия кабинет, а не на външните пазари. Поне за момента, последните вече 5 седмици, БФБ е точно в обратна корелация с движенията навън.

Въпреки позитивизма съм на мнение, че резки движения, независимо от посоката, не са здравословни и донякъде показват липсата на ефективност и зрялост в пазара.

*Мненията са лични и не представляват препоръка за покупка или продажба на ценни книжа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:59 | 20.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още