IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Защо SOFIX се качва?

Сред посочваните причини е липсата на предлагане на големи пакети, като наличните оферти са „рехави“ и дават възможност за ръст

12:35 | 05.08.09 г.
Защо SOFIX се качва?

В последните два дни SOFIX се повишава с над 6%, което е най-голямото двудневно повишение от 7 май насам, когато ръстът за два дни е бил 10,13%.

Какви са причините за този ръст - попитахме брокери, анализатори, спекуланти и инвеститори.

На първо място по пазара се забелязва липса на предлагане на пакети, споделят брокери за Investor.bg.

На въпрос „Има ли висящи пакети, както в края на 2007 и началото на 2008 г.?”, брокерите отговарят отрицателно, като уточняват, че отдавна не са чували за предлагане на голям пакет от ценни книжа.

Например пакетът от голямата сделка с акции на ПИБ от миналата седмица (за над 400 хил. акции), не е бил предлаган, като вероятно става дума за вътрешно прехвърляне, смятат брокери.

При много от дружествата се забелязва рехавост в предлагането на акции и дори при ликвидни дружества с обиране на 10-те най-близки ценови нива цената може да се повиши с 50% и повече процента. Същото е валидно и за офертите купува, при много от случаите, тоест има рехавост на офертите и в двете посоки, което дава възможност за ръст.

При липсата на пакети, които да ограничават движенията на пазара, за купувачите остава възможността да купуват от въведените в системата оферти. Така купувачите бързо се забелязват и продавачите се изтеглят нагоре.

Като следваща причина идва натрапчивото сравнение с другите пазари. Румънският индекс отчете ръст от над 120% от дъното си, докато SOFIX е с около 40% ръст. Индексите в САЩ и Европа са на нови рекорди за 2009 г., а SOFIX тъпчеше на едно място. Ситуацията адски много изнервяше вложилите в български акции, защото според тях пазарът у нас беше нелогичен, до днес и вчера.

Някои брокери сочат старта на търговията с привилигерованите акции на Химимпорт АД, за явлението, което отпуши пазара. Привилегированите книжа на дружеството вече са с 9,9% над емисионната си стойност.

Паралелно с това пазарни наблюдатели коментират, че настроенията на борсата са се уравновесили, дори с тенденция негативни новини да имат краткосрочен ефект и да не спират стремежа към растеж. За пример може да се посочи случилото се при Спарки Елтос АД. Дружеството обяви спад в продажбите от над 80% и загуба за второто тримесечие на 2009 г., което е повторение на картината от първото тримесечие. Цената на акция реагира и се понижи от 1,62 лв. на 24 юли (преди отчета), до 1,5 лв. на 27 юли 2009 г., но още на 30 юли новината бе неглижирана от пазара и цената на акция се повиши над 1,6 лв., а днес е вече 1,78 лв. за акция. На пръв поглед странно за дружество с 84% спад на продажбите, но и над 10 пъти спад от рекордната цена при 21 лв. за акция през 2007 г.

При нива, близки до дъното или до върха, отчетите са значително по-слаби от сентимента, те са силно определящ фактор в „средата на терена“, заяви за Investor.bg Илиян Скарлатов, изпълнителен директор на Кей Би Си Секюритис.

През април, когато SOFIX вече от два месеца бележеше ръстове, коментарите на анализаторите бяха, че индексът отговаря на предшестващия го бърз спад. Оттогава индикаторът се задържа на стабилни нива, без да отчита съществени изменения в едната или другата посока, ако не взимаме предвид скока от последните дни.

Материалът е с аналитичен характер и не представлява препоръка за покупка или продажба на ценни книжа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:10 | 23.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още