IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акция на седмицата – Софарма АД

След 2,2 пъти ръст на печалбата книжата на компанията регистрираха най-голям седмичен ръст от състава на SOFIX

09:22 | 01.08.09 г.
Акция на седмицата – Софарма АД

През последните пет работни дни книжата на фармацевтичната компания Софарма АД поскъпнаха с най-бърз темп от състава на блу-чип индекса SOFIX. От понеделник до петък те добавиха 5,4 на сто до 2,94 лева за акция, което прави пазарна капитализация от 388 млн. лв. за дружеството.

В понеделник Софарма отчете ръст на неконсолидираната си печалба от 2,2 пъти до 21,6 млн. лв. Продажбите на компанията за полугодието регистрират ръст на годишна база от 8 на сто до 82,6 млн. лв.

Големият ръст на печалбата на дружеството, въпреки не дотам силното покачване на продажбите, става реалност след като компанията съкращава разходите си - разходите за материали намаляват с 15% до 22,4 млн. лв., разходите за външни услуги бележат понижение от 8% до 24,2 млн. лв., а разходите за амортизации и възнаграждения почти не се променят.

В резултат оперативната печалба (EBITDA) отчете покачване от 51% до 28,2 млн. лв., а EBITDA маржа (рентабилността на приходите от продажби) се увеличи до 31% за полугодието на тази година от 21,53% за първите шест месеца на миналата година.

Нетният резултат от финансова дейност също допринася за формирането на крайния ръст на печалбата. За шестмесечието на 2009 той е положителен на стойност 118 хил. лв. при отрицателен такъв от 4 млн. лв. за полугодието на 2008.

Значително се подобриха и кешовите позиции на Софарма като дружеството излезе на положителен нетен кеш от оперативна дейност на стойност 15,8 млн. лв. спрямо отрицателен такъв от 16,7 млн. лв. година по-рано. С него компанията покрива нетен отрицателен паричен поток от инвестиционна дейност в размер на 6,8 млн. лв. и нетен паричен поток от финансова дейност в размер на -5,8 млн. лв.

Софарма има инвестиции в капитала на 8 дъщерни дружества в страната, 8 дъщерни в чужбина и в 10 други предприятия в България.

Акционерите на дружеството решиха дивидент от печалбата за миналата година да не се разпределя.

 

Неконсолидирани данни
p/e 12,34
p/b 1,62
p/s 1,99

Свързани компании:

Софарма АД(SFA)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още