IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очаква се подобрение на дяловото инвестиране у нас в края на годината

Има признаци за съживяване на доверието в дяловото инвестиране в Централна Европа

14:17 | 22.07.09 г.
Очаква се подобрение на дяловото инвестиране у нас в края на годината

Рязко подобрение на доверието към дяловото инвестиране в Централна Европа отчита специално разработен индекс от консултантската компания Делойт, съобщиха от Делойт България. Индексът за доверието към дяловото инвестиране се е покачил с 30 пункта от най-ниското си ниво отпреди шест месеца и достига стойност 78, показвайки първоначални признаци на възстановяване на транзакциите по сливания и придобивания в централно-европейския регион.

Въпреки това бъдещият икономически климат все още буди безпокойство, коментират от компанията.

„Очакваме активността да се повиши през последното тримесечие на тази година. От началото на годината в страната са обявени близо 50 сделки с активното участие и на фондовете за дялово инвестиране. Разбира се качеството на активите помага за засиления интерес”, коментира Тодор Тодоров, заместник-директор отдел „Корпоративни финанси” в Делойт България.

„Красноречив пример е процесът по продажбата на Девин, който в момента тече и привлече над дузина кандидат-купувачи. За съжаление нашият пазар е малък и не е реално да очакваме подобни възможности всеки месец”, допълва експертът.

„От друга страна, вярвам, че ще има много такива в резултат на предстоящи корпоративни преструктурирания. В следващите месеци доста дружества ще трябва да ревизират капиталовата си структура и да привлекат инвеститори, за да заздравят баланса си и да продължат да преследват атрактивни проекти. В повечето случаи това ще бъдат сделки между 2 и 5 млн. евро, но съм убеден, че това е възможност за фондовете за дялово участие да натрупат добре диверсифицирана експозиция в циклични индустрии, които ще поведат пазара след около година”, заключава Тодор Тодоров.

„Правителствата и централните банки предприеха безпрецедентни действия за стимулиране на икономиката и настъпилото оживление на световните борси в последно време предполага, че усилията в тази насока помагат за възстановяване на доверието”, казва Гарет Бърн, оглавяващ направлението „Услуги по транзакции при сливания и придобивания” на Делойт Централна Европа.

„Докладът потвърждава това заключение посочвайки, че въпреки вероятността броят на сделките и наличието на заемен финансов ресурс да запазят ниските си нива за още няколко месеца, участниците отново демонстрират готовност да разглеждат бизнес възможности и да поемат проекти”, казва още той.

Картината, която се откроява сред професионалистите в областта на дяловото инвестиране е оптимистична в Западна Европа и САЩ, но все още не може да се каже същото за централно-европейския пазар на сливания и придобивания, въпреки възгледите на мнозина, че регионът ще се справи по-добре от други, засегнати от световната икономическа криза.

Според участниците в проучването, пазарът на сливания и придобивания в Централна Европа е все още дълбоко замразен. Все пак, очакванията са спадът в пазарната активност да спре, като само 19% от интервюираните смятат, че той ще продължи – значителна промяна в сравнение с подкрепяния спад от 80% от анкетираните преди шест месеца. Има ясно мнозинство (65%) сред участниците, които смятат, че пазарната активност няма да се промени през следващите шест месеца.

„Централна Европа все още предлага качествени активи”, казва Бърн. „Предстои втора вълна приватизационни сделки и оценките им са по- привлекателни в сравнение със съответните им западно-европейски алтернативи”.

Въпреки инертността сред професионалистите в областта на сливанията и придобиванията, настъпила през последните шест месеца, сега вече има признаци за връщане на фокуса от портфейлно инвестиране ден за ден към разширяване на мащаба в посока търсене и анализ на нови инвестиционни възможности, ранен признак за възстановяване на пазара.

В допълнение проучването показва, че играчите в сделките с дялово инвестиране са по-обнадеждени, като 76% от тях търсят повече възможности за инвестиране в предстоящия период – увеличение в сравнение с октомври 2008, когато 66% са застъпвали това мнение. Търсенето на „съкровища” на ниски цени в затруднено финансово положение ще бъде ключов елемент за играчите при сключването на сделки за дялово инвестиране до края на 2009 г.

Наред с тези позитивни резултати, повече от половината (51%) от анкетираните очакват да продължи влошаването на икономическото състояние в последващия период, докато 43% смятат, че условията ще останат непроменени. „Въпреки че на пръв поглед това не е положителен резултат, той все пак показва значително подобрение в сравнение с края на 2008 г., когато 92% от интервюираните са били с песимистични нагласи за икономическата ситуация и нито един не е очаквал подобрение”, казва Бърн.

Според Бърн основният въпрос, който се дискутира сред финансистите в региона е „Стигнахме ли дъното?. „В крайна сметка само времето ще покаже, а и докато доверието продължава да е слабо, може още да е рано за съживяване на пазара на сливания и придобивания. Но съдейки по мнозинството от анкетираните, има вероятност вече да сме достигнали дъното и най-лошото да е зад гърба ни”, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:15 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още