IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От кои дружества Симеон Дянков може да пусне 15% на борсата?

Кои компании останаха с над 50% държавно участие, за да може бъдещият финансов министър да ги предложи на БФБ

11:21 | 14.07.09 г.
От кои дружества Симеон Дянков може да пусне 15% на борсата?

Бъдещият финансов министър Симеон Дянков лансира идеята по 15% от капитала на дружествата с над 50% държавно участие да бъдат предложени за търговия на БФБ-София. Целта е стимулиране на капиталовия пазар, по-прозрачно, съответно професионално и некорумпирано управление на държавните дружества. Също така държавата ще получи пари от продажбите.

Но кои дружества са все още с над 50% държавно участие след над 15 години на приватизация и концесиониране.

На първо място това е Български енергиен холдинг АД, включително дъщерните му Булгаргаз, Топлофикация София, НЕК, Мини Марица Изток и Мини Марица Изток 2. Може да се предложат както 15% от холдинга, така и по 15% от дъщерните дружества, както на БФБ-София се търгуват дялове и от Булгартабак холдинг и от дъщерните Благоевград-БТ, София БТ и Плевен БТ.

За 2008 г. Булгаргаз отчита 91 млн. лв. загуба.

Държавни са и Пристанищата във Варна, Бургас, Русе, както и някои по-малки. Пристанище Варна ЕАД има 2,5 млн. лв. печалба за 2008 г., а Пристанище Бургас е с 2 млн. лв. загуба за 2008 г.

Държавно е все още и Летище София ЕАД което за 2008 г. има 30 млн. лв. печалба при 104 млн. лв. приходи. Резултатите го превръщат в една от най-апетитните компании за борсова търговия.

Държавни са и Български пощи ЕАД с 3 млн. лв. печалба за 2008 г., Напоителни системи АД (50 млн. лв. приходи за 2008 г.), както и БДЖ с 9 млн. лв. загуба за 2008 г. въпреки държавните дотации за 135 млн. лв.

Държавата може да предложи и обединение на горските стопанства. Извадка от 26 държавни горски стопанства реализира 18 млн. лв. приходи и 1,5 млн. лв. печалба за 2008 г.

Под 50% е делът на държавата в електроразпределителните дружества и БФБ-София, но правителството може да предложи дялове и от тях. В момента на БФБ се търгуват и около 12% от Булгартабак холдинг, като делът може да бъде увеличен до 15%.

Държавният пример за осигуряване на прозрачност и качествено управление може да бъде последван и от големи общински фирми като Паркинги и гаражи в София, Столична компания за градски транспорт в София, както и няколкото компании, управляващи столичните пазари.

Всичко това обаче са само примерни възможности и какви са реалните намерения на бъдещите управляващи е въпрос, който тепърва ще разкриа отговорите си.

Свързани компании:

Булгартабак - холдинг АД(BTH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още