IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Новото управление ще започне със студен душ

Обявените управленски стъпки се очаква да имат позитиви в средносрочен и дългосрочен план

09:14 | 08.07.09 г.
Новото управление ще започне със студен душ

Актуализация на бюджета се очертава една от първите мерки, които бъдещото правителство ще направи, на база изявления в изборната нощ от Синята коалиция и преди това от икономическия екип на ГЕРБ.

Икономисти от партията също така сочат задържането на ДДС като основен проблем пред износителите, като връщането му ще намали фискалния резерв и ще постави правителството в задължение да намали разходите до минимум.

Особено активно намаляване на дейността се предполага да има при обръчите от фирми, които ще се приготвят за най-лошото и ще затегнат харчовете. Може да се предполага, че който има задължения към Топлофикация София, също трябва да спестява, за да си плати, защото вече едва ли държавата ще плаща дълговете му.

Не може да се очаква мигновено възобновяване на кредитирането, разблокиране на еврофондовете по-рано от 6 месеца или рязко увеличение на износа. Съкращаването на държавни разходи ще има негативния ефект, че ще усили обратната спирала, съответно ще влоши резултата на икономическите агенти и ще направи още по-трудно тегленето на кредити, защото малцина ще искат и могат да докажат на банката платежоспособността си.

Този начален студен душ ще има и големи позитиви. Увеличената безработица ще улесни бизнеса в намирането на персонал и ще повиши конкурентоспособността му. Връщането на ДДС в износителите ще повиши конкурентоспособността им.

Студеният душ ще охлади икономиката и инфлацията ще намалее, което ще спомогне за по-бързо присъединяване в еврозоната.

Надеждата е разблокирането на еврофондовете и повишаването на капацитета за усвояване на еврофондове да дойде преди студения душ да стане прекалено нетърпим. Надеждата е и световната криза да е свършила дотогава.

В края на 4-годишния мандат има шанс да има много по-добро усвояване на еврофондовете, да има много по-ниска осигурителна тежест. Предполага се, че може да имаме много по-малко чиновници, но по-ефективни. Да има по-малко обръчи от фирми, които се хранят с парите на коректните и понижават конкурентоспособността на икономиката. Може да имаме реформи в образованието и здравеопазването (включително приватизация на болници и либерализиция на здравната каса).

Нужно да се поставят основи на добри практики, особено в борбата с корупцията – на всички нива. Например полицаите, хванати с подкуп, да губят всичкия си осигурителен стаж и доход до момента, както е на Запад. Така едва ли по-възрастен полицай, пък и млад ще рискува на 40 г. да започва стажа си от нулата.

Но крайният успех на бъдещото управление ще зависи от това дали ще посмее да пусне студения душ в началото бързо и рязко, за да обере позитивите в края на мандата си.

Студеният душ за икономиката би се поел по-лесно, ако бъдещето управление успее да вкара много от корумпираните в затвора, което би било бърз и видим ефект и би изместило мисленето на хората от усилената криза, поради озаптяването на държавните разходи. Възможно е влизането в затвора на много от известните лица да зарадва широките народни маси повече и от 20% увеличение на заплатата.

Иронията е, че ако правителството е мекушаво и върши реформите бавно, няма да има време да ги осъществи и вероятно няма да има нов мандат след 4 години, при положение че приключи без сътресения и този период. Опасност има и при твърде радикалните действия, въпрос на преценка остава как точно ще бъдат комуникирани бъдещите управленски стъпки, ако те съвпаднат с обявените планове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:55 | 03.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още