IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акция на седмицата – Оргахим АД

За последните пет работни дни акциите на компанията поскъпнаха с най-бърз темп от състава на SOFIX и BG40

08:59 | 23.05.09 г.
Акция на седмицата – Оргахим АД

Книжата на русенския производител на бои и лакове Оргахим АД бяха избрани от екипа на Investor.bg за победител в тазседмичното издание “Акция на седмицата”.

За последните пет работни дни акциите на компанията поскъпнаха с най-бърз темп от състава на SOFIX и BG40, или с 14 на сто до 76,65 лева, което представлява 5-месечен връх за книжата на дружеството.

От дъното на пазара повишението по позицията е с 46 на сто.

През първото тримесечие на годината продажбите на Оргахим отчетоха спад от 25% до 19 млн. лв., а загубата се увеличи до 2 млн. лв. от 182 хил. лв. година по-рано.

През четвъртото тримесечие на миналата година темпът на спад на продажбите бе по-голям, или 33 на сто на годишна база до 20 млн. лв.

През февруари миноритарните акционери в Оргахим АД одобриха договора с румънската Поликолор за  прехвърляне на цялото производство на бои и лакове на Поликолор в завода в Русе. Основният акционер в Оргахим АД (с дял от 64,21%) - Уайтбийм Холдингс Лимитид - нямаше право да участва в гласуването, тъй като е заинтересовано лице по сделката поради това, че е дъщерно на Поликолор АД.

Договорът между Оргахим и Поликолор предвижда от бояджийската продукция на румънското предприятие да остане единствено производството на автомобилни бои, както и на индустриални покрития. Прогнозите в Оргахим са, че в резултат на новия договор ще има ръст на експорта с над 15 млн. евро годишно.

Неконсолидираните съотношения цена/продажби (p/s) и цена/счетоводна стойност на акция (p/b) са съответно 0,28 и 0,55.

Оргахим АД е най-големият производител в България на бои, лакове, лепила и смоли, и единственият производител на фталов анхидрид. Основните пазари на продукцията са България, Турция, Гърция, Румъния, Египет, страни от Централна Европа , Близкия Изток и бившите Съветски републики.

Делът на износа за миналата година представлява 51% от общите продажби, спрямо 56% за 2007 година.

Материалът не представлява препоръка за взимане на инвестиционно решение.  

Свързани компании:

Оргахим АД(5ORG)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:23 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още