IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Нямате пари? Не взимайте моите, моля!

Кризата започва с междуфирмената задлъжнялост и ще завърши с многобройни фалити на малки фирми

09:46 | 01.05.09 г.
Автор - снимка
Създател
Нямате пари? Не взимайте моите, моля!

Материалът е предложен от nikiedno, автор в категория „Бизнес” на Blog.bg

Всеки ден слушаме какви ли не изказвания, къде български, къде от чужбина, за кризата и как тя ще ни повлияе.

Мога да кажа едно и в него съм убеден: Криза има, но тя не е от вчера или от една година. Започна с междуфирмената задлъжнялост и ще завърши с многобройните фалити на малки фирми, които не са имали куража да кажат „СТОП! Не пипайте моите пари. Ако искате кредит, ходете в банката, аз кредитор на вас няма да стана!”.

Ежедневно много фирми по целия свят използват така наречената криза да не се разплащат дори когато имат пари, защото това е безплатният начин да имаш свежи пари в своята сметка. Когато видиш един-два милиона, просто ги слагаш от свое име на срочен депозит за 30-60-90 дни и лапаш по 7,5% годишно, или 12 500 лв на месец. Дали има смисъл да се напъваш? Взел си пари от своите клиенти, не си ги платил на своите доставчици, не плащаш лихва, защото няма банка, а взимаш лихва, защото си се сетил.

Използвайте банкови гаранции, факторинг, цесии и каквото можете. Предплащане на услугите. Само така можете да се преборите с българската финансова криза. Междуфирмената задлъжнялост нараства ежедневно и фирмите, които работят с банкови оборотни средства са сериозно застрашени.

По-добре един, но да плати веднага. Кухи обороти никому не са нужни!

За повече информация и коментари

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още