IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Кога започна кризата в България?

Според някои криза у нас има вече пет месеца, според други не може да се определи кога точно икономиката ни последва тенденциите от чужбина

13:20 | 24.03.09 г.
Кога започна кризата в България?

Според най-разпространените оценки разгръщането на финансовата и икономическа криза в САЩ, Япония и Западна Европа започва на 9 август 2007 г., като доказателства са намесите на централните банки на еврозоната, САЩ и Япония на валутните пазари и парични пазари.

Много анализатори, политици и пазарни наблюдатели посочваха, че влиянието на тази криза в България ще се забави или ще е слабо, като през последните месеци стана ясно, че такова влияние има, макар и наистина да е по-късно във времето.

Investor.bg се опита да намери отговор на въпроса кога точно настъпи кризата у нас. Според анкета на сайта датата, която трябва да се посочва при отговор на този въпрос, е 21 октомври 2008 г. Тогава БНБ приема промяна в наредбата за минималните задължителни резерви (МЗР) на банките, целяща осигуряване на ликвидност в банковата система. Според промените за резервни активи на търговските банки се признават и 50% от касовите им наличности. Улесни се и достъпът на търговските банки до резервите им в БНБ. Според 28% от гласувалите това събитие е първият признак за усещането на ефектите на кризата у нас.

Ако вземем тази дата за отправна точка, то може да се каже, че криза в България има вече от пет месеца.

За 16% от гласувалите в допитването началото на кризата е на 13 ноември 2008 г., когато Неохим АД и Агрополихим АД обявиха спиране на производството. В близките дни редица структуроопределящи предприятия в страната обявиха антикризисни мерки, включително намаляване на производство, съкращения на работници или принудителен отпуск. В това число бяха Кремиковци, Стомана индъстри, Монбат, Чугунолеене и др.

За 7% от гласувалите първият видим ефект от кризата настъпва на 11 март 2009 г., когато бе обявено забавяне на ръста на БВП до 3,5% на годишна база за четвъртото тримесечие на 2008 г. спрямо 6,8% за третото тримесечие на 2008 г. Забавянето е с 3,3 процентни пункта само за три месеца.

За останалите 49% от гласувалите 581 читатели кризата започва с друго събитие.

„Като имаме предвид кога започна да намалява индустрията, износът, банковите кредити и притокът на капитали, ми се струва, че кризата започна да се усеща към ноември“, коментира за Investor.bg Георги Ангелов, старши икономист в Институт Отворено общество.

Според Лъчезар Богданов, управляващ съдружник в Industry watch, за България не може да се определи точна дата за начало на кризата. „Ние нямаме финансова криза. Не можем да кажем, че и спадът на фондовите ни индекси е началото на кризата, защото те не са толкова показателни за икономиката ни. Има охлаждане на прегрели сектори на икономиката като инвестициите в недвижими имоти и някои сектори на тежката промишленост, задоволяваща инвестиционното търсене на световните пазари“.

По думите на Богданов има спад в индустрията, има спрели мощности, „но преди това никой не се учудваше на 20-30% ръст. Просто българската икономика е отворена и бързо усеща тенденциите от чужбина, както нагоре така и надолу“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:39 | 30.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още