IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Икономисти: Бюджетният излишък по време на икономическа криза не е гордост

Ръстът за 2009 ще е около 1%, прогнозира проф. Иван Ангелов от Икономическия институт на БАН

17:09 | 09.02.09 г.
Автор - снимка
Създател
Икономисти: Бюджетният излишък по време на икономическа криза не е гордост

Бюджетният излишък по време на икономическа криза не е повод за гордост, е мнението на икономисти, изказано по време на проведената днес в София конференция на тема „Световната икономическа криза и стабилността на българската икономика”. Както беше обявено в края на миналата година от правителството при приемането на Бюджет 2009 г., големият бюджетен излишък от 3% от БВП (с опция да бъде намален до 2% при необходимост от средства) е един от основните „буфери” в условията на икономическа криза, гарантиращ стабилността на икономиката.

Проф. Иван Ангелов от Икономическия институт на БАН и доц. Ганчо Ганчев от Института за икономика и международни отношения изразиха становище, че по време на криза трябва да се разширяват публичните инвестиции, най-вече в инфраструктура, за да се стимулира развитието на икономиката и в тази връзка не е необходимо да се заделят бюджетни излишъци.

Според Ганчо Ганчев държавата би трябвало да се намеси за подкрепа на капиталовия пазар, като разреши на т.нар. Сребърен фонд да инвестира в български ценни книжа. Миналата седмица главният икономист на Институт Отворено общество Георги Ангелов изказа обратното на това мнение.

Ганчев смята още, че не би трябвало да се изключва възможността за държавен заем от МВФ или ЕЦБ, който да отиде като резерв в БНБ, вместо „да се заделя бюджетен излишък, който свива вътрешното търсене”.

Икономическият растеж на страната ни за 2009 г., според прогнозата на Иван Ангелов, ще бъде в рамките на около 1%, дори се допуска понижение от 1%. Наскоро изказаната песимистична прогноза от министъра на финансите Пламен Орешарски беше за ръст от 2,1% (при заложен в Бюджет 2009 г. 4,7% ръст).

Професорът от БАН прогнозира още, че спрямо 2008 г. през настоящата година ще намалеят с около една трета износът (като той очаква съкращение с около 9 млрд. лева), преките чуждестранни инвестиции (главно в имоти, което според него не е особено обезпокоително) и възможностите за достъп до кредити (като условия за отпускане и лихви).

Прогнозите на Иван Ангелов сочат още намаление с около 35% на годишна база на приходите от чужди туристи и на приходите от превоз на товари като цяло по суша, въздух и вода. В резултат на това, по неговите прогнози, приходите в държавния бюджет почти няма да отбележат ръст в сравнение с предходната година.

Между основните антикризисни мерки, освен обявените от правителството в началото на годината, Иван Ангелов препоръча по време на форума: да се засилят регулативните функции на държавата; да се инвестират повече от обявените вече средства в инфраструктура; да не се приватизират дейности със социална насоченост, а приватизираните неуспешно такива да се върнат отново към държавата; да се провежда агресивна бюджетна политика и др.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:06 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още