IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Прогнозират нарастване на финансовия натиск върху домакинствата през 2009

Нетните финансови активи на домакинствата в България се очаква да достигнат 20% от БВП към края на 2008 спрямо 34% през 2007

12:42 | 26.01.09 г.
Автор - снимка
Създател
Прогнозират нарастване на финансовия натиск върху домакинствата през 2009

Както в целия регион на Централна и Източна Европа (ЦИЕ), така и в България се очаква да се увеличава финансовият натиск върху домакинствата през тази година, става ясно от анализ на УниКредит Груп.

През последните пет години домакинствата спечелиха от благоприятното икономическо развитие в ЦИЕ, радвайки се на стабилно нарастващи доходи, подобряване на условията на пазара на труда и по-лесен достъп до кредитиране. Всички тези предпоставки доведоха до увеличено потребление. Бързото развитие на пазара на недвижими имоти също допринесе за желанието на домакинствата са ползват кредити.

„Влиянието на международната криза обаче взе своето през последното тримесечие на 2008. Охлаждането в ръста на доходите и неблагоприятните ефекти върху богатството на домакинствата, съчетано с все още непромените навици на високо потребление доведоха ръста на брутните финансови активи в региона до почти незабележими нива”, се казва в анализа на финансовата институция.

Като цяло ръстът на финансовите активи на домакинствата отбеляза значително забавяне през 2008, постигайки средно увеличение от едва 3%. Така за региона активите на домакинствата през миналата година са се равнявали на 37% от БВП, което е намаление в сравнение с този показател към края на 2007, когато стойността му е била 41%.

Тенденцията на нарастващ натиск върху домакинствата, въпреки сравнително по-слабия апетит към задлъжняване, се очаква да бъде наблюдавана и в България.

„Натрупването на богатство остана ниско през 2008, растейки със само 6% на годишна база (януари – септември) сравнено с 38% в края на 2007, основно поради слабото представяне на финансовите пазари. Въпреки очакваното забавяне в кредитирането не се очакват значителни подобрения в натрупването на нетно богатство до края на 2008, като нетните финансови активи на домакинствата в България се очаква да достигнат 20 на сто от БВП спрямо 34% през 2007”, посочват експертите на банката.

„Като имаме предвид исторически ниските нива на спестяване на домакинствата, недотам благоприятната икономическа среда и затягането на критериите за кредитиране, вероятно ще се стигне до повече трудности във финансовата позиция на домакинствата през 2009”, се прогнозира още в доклада.

Очаквано, като основен финансов продукт, предпочитан от домакинствата тази година, се посочва банковият депозит, а инвестициите във взаимни фондове и акции остават на заден план.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:29 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още