IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как се "мери" мизерията?

BG Misery Index съчетава инфлационния натиск с "призрака" на безработицата за измерване на икономическата и социалната цена в България

16:00 | 20.01.09 г.
Как се "мери" мизерията?

През далечната 1960 г. американският икономист Артър Оукън създава т. нар. US Misery Index или "Индекс на мизерията", наричан още "Индекс на дискомфорта", който представлява прост сбор от равнището на инфлацията и на безработицата за определен период от време.

Счита се, че покачването на безработицата от една страна и нарастването на инфлацията от друга, водят до повишаване на икономическите и социалните разходи в една държава.

В общия случай повишаването на растежа на икономиката е свързано с намаляване на безработицата и увеличаване на инфлацията и обратно – при спад на икономическия растеж се повишава безработицата и по този начин намалява инфлационният натиск. С други думи "цената" на ниската безработица е по-високата инфлация и обратно.

Съществува и среден вариант, при който едновременното покачване на безработицата е съпроводено с увеличаване на инфлацията, което състояние на икономическата активност се нарича  "стагфлация". Подобно икономическо явление се наблюдава по времето на президента Ричард Никсън през 70-те години на миналия век.

По време на предизборната кампания през 1976 година в САЩ кандидатът на демократите Джими Картър използва активно "Индекса на мизерията" в своите речи, печелейки надпреварата за Белия дом. По ирония на съдбата обаче именно при управлението на Джими Картър US Misery Index достига най-голяма стойност от 21,98% в своята история. Картър губи последвалите избори през 1980 г. от Роналд Рейгън.

Българският аналог на индекса варира в твърде широки граници, ако се вземат стойностите за инфлацията и безработицата отпреди февруари 1998 година, поради хиперинфлацията. При конструирането му са използвани данни за месечната инфлация на годишна база (източник: НСИ) и равнището на безработица за всеки месец (Източник: Агенция по заетостта) за периода февруари 1998 г. - ноември 2008 г.

След въвеждането на Валутния борд през 1998 г. инфлацията спада рязко, а безработицата почти не се променя, което праща BG Misery Index на най-ниското му ниво от малко над 11% през април 1999. След април 1999 до юни 2000 година и безработицата и инфлацията отчитат покачване до максимална стойност за индекса от 29,8%.

BG Misery Index (по изчисления на Investor.bg)

February 2007-10109860 

След юни 2000 година тенденцията за BG Misery Index е в посока надолу главно поради намаляване на равнището на безработица, докато инфлацията, въпреки широките граници, в които варира, в периода 2000-2007 година не се променя съществено.

Нарасналата инфлация от втората половина на 2007 и първата половина на 2008 г. покачват значително стойността на индекса.

Така за последните 10 години икономическото и социалното благоденствие, измерени чрез BG Misery Index, отчитат значително подобрение, а причините за това са въвеждането на валутния борд, осъществяването на структурната реформа, европейската интеграция, привличането на преки чуждестранни инвестиции и др.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:39 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още