IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анализатори: Отражението на кризата върху отчетите ще движи пазара догодина

Не е изключен ръст на акциите догодина, но само при благоприятна макросреда, смятат експерти

09:45 | 16.12.08 г.
Анализатори: Отражението на кризата върху отчетите ще движи пазара догодина

Остават броени дни до приключване на търговията на БФБ-София за тази година, като равносметката клони към загуби за основните индекси SOFIX и BG40 от близо 80 на сто на годишна база. С две думи – финансовата криза „помете“ българските акции, връщайки ги на ценовите нива отпреди пет години.

По-важното обаче е какво предстои догодина, както по отношение на финансово-икономическото състояние на публичните дружества, така и за цените на акциите им, доколкото последните са функция от фундаменталните фактори.

По въпросите кои ще са главните фактори зад движението на пазара догодина, ще има ли ръст и в рамките на колко процента ще бъде той, както и кои ще са печелившите сектори, потърсихме мнението на водещи анализатори сред българската инвестиционна общност*:

Кои ще са главните фактори зад движението на пазара през 2009 г.?

Владислав Панев, УД Статус капитал АД

Икономическата криза ще предопределя движението на борсовите цени. Очаквам значителен ръст на борсата, в случай че има ясни индикации, че рецесията по света няма да се проточи и след 2009 година. В противен случай редица водещи борсови компании ще бъдат подложени на значителни рискове, включително и от изпадане в несъстоятелност. Стабилността на валутния борд също е от огромно значение за движенията на фондовата борса, но него също го чака безоблачно бъдеще, ако кризата не продължи дълго, и обратното - икономиката и бордът ще бъдат подложени на сериозен натиск, в случай че проблемите продължат и през 2010 година.

Константин Абрашев, портфолио мениджър в БенчМарк Асет Мениджмънт

Предстои една трудна година за българските компании, като първите шест месеца ще са особено критични и ще отсеят способните да работят в криза дружества. През втората половина цялата световна икономика, включително и българската, трябва да е стъпила на нов коловоз и дори все още да се срещат трудности, ситуацията би трябвало да върви към подобряване. Смятам, че някои мажоритарни собственици с радост ще се разделят с компаниите си, стига да намерят купувач.

Петър Тошев, Портфолио мениджър в ДСК Управление на Активи

Основните фактори за движението на капиталовия пазар през следващата година ще бъдат два. Първият е пряко свързан със състоянието на реалния сектор, който на този етап дава ясни сигнали за влошаването си. Финансовите резултати на компаниите са били и ще бъдат главен фактор, движещ цените на техните акции. Отличните резултати на много компании през последните години накараха борсовите участници да екстраполират този успех за неопределено дълго време в бъдещето, забравяйки, че в България са възможни икономически проблеми (било то внесени или изцяло родени у нас) и забавяне на растежа, на който бяхме свидетели. Когато тези рискове бяха осъзнати, започна дълъг и болезнен спад, който вероятно продължава и към настоящия момент. През последните месеци очакванията за финансовите резултати на повечето компании са драматично намалени и цените им отразяват години на сериозни икономични проблеми както в България, така и по света. Компаниите, които покажат умение да се справят в тези трудни времена и продължат да отчитат адекватни резултати, ще се радват на интерес от страна на пазарните участници.

Комбинацията от надценен фондов пазар, световна финансова криза и рязко изтегляне на чужди инвестиции от борсата беше причина цените на акциите на редица компании да бъдат снижени до такива нива, които ги правят изключително атрактивни за пазарни участници, вярващи, че няма да сме свидетели на невиждан до сега финансов крах. Такива участници са склонни да пренебрегнат евентуални допълнителни спадове, примирявайки се с факта, че никога няма да знаят къде е „дъното” на пазара (освен дълго време след като се е случило), за да открият своите позиции. Тук от значение е и вторият фактор, който ще влияе върху движението на пазара - способността на борсовите участници да преодолеят страховете си от загуби, каквито бяха реализирани през последната година, и да се върнат към „А-Б” (консервативен анализ на финансовите резултати и селективност при конструиране на инвестиционния портфейл).

Георги Бабев, ПОД „Алианц България” АД

През 2009 г. ще видим отражението на финансовата криза върху реалния бизнес. Съществена роля ще окажат политическата обстановка в страната, предстоящите парламентарни избори и възобновяването на плащанията по европейските програми. Действията на управляващите ще имат голямо влияние върху икономиката на страната.

Бончо Иванов, портфолио мениджър в ОББ Асет Мениджмънт

В голяма степен очакванията на фондовите пазари отразяват случващото се в реалните икономики и това, което се очаква да се случи през финансовата 2009 г. Ще наблюдаваме забавяне на ръста на икономиката, ликвидни проблеми по отрасли, съкращения в разходните част на компаниите (изразяващо се най-вече в повишаване на безработицата), повишаване външната задлъжнялост на банките, покачване на междуфирмената задлъжнялост, както и консолидация на голяма част от бизнеса по отделни отрасли..., но можем да кажем, че до голяма степен тези негативни очаквания се заложиха в силния спад на цените на акциите през 2008г. Вероятно ще наблюдаваме по-трайно стабилизиране до средата на годината, когато силата на “кризата” ще има някакво по-точно измерение след годишните и първите тримесечни отчети, както и след първите официални макро-данни, които не би трябвало да се приемат силно негативно, с оглед на песиместичните сценарии заложени в сегашния свръхпродаден борсов пазар. Очакванията ни са свързани с постепенно “отърсване” от мечите и стабилизационните настроения след средата на годината, когато евентуално ще видим и позавърнал се интерес от страна на чуждестранните инвеститори.

Георги Български, инвестиционен консултант

Моите очаквания са макроикономиката и фундаменталната оценка на публичните компании да са водещите фактори при движението на пазара през 2009 г. За пръв път от възникването си българският капиталов пазар има концентрация на лоши данни и качествени специалисти. И двете са предпоставка за внимателен анализ на поведението на мениджмънта и бизнес-финансовото развитие на компаниите.

Очаквате ли ръст на фондовата борса догодина и в рамките на колко процента?

Владислав Панев

Следващата година ще има сериозни движения на пазара. Евентуалният ръст може да бъде от порядъка на 100 и повече процента от сегашните нива при благоприятна развръзка на международната криза. Той ще дойде най-вече при компаниите, които подхождат внимателно към финансовите си операции през последните 1-2 години и не са натрупали сериозни дългове. Обратно, при проточване и задълбочаване на кризата, SOFIX може да завърши 2009 година и под тазгодишното дъно, като не изключвам фалити на компании от индекса.

Константин Абрашев

Цените на фондовата борса са грубо отражение на успехите и неуспехите на реалната икономика. През последните месеци пазарът е разпродаден и очаквам да има краткосрочно възстановяване, но с излизането на отчетите за последното тримесечие на тази и най-вече на първото тримесечие на следващата година, силата на пазара ще бъде поставена на изпитание в зависимост от това какви ще са резултатите на публичните дружества и как те ще бъдат интерпретирани от инвеститорите.

Петър Тошев

Не бих могъл да се ангажирам с конкретна прогноза за ръст на пазара, защото не мога да съм сигурен какво ще ни донесат следващите 12 месеца (развитието на световната и в частност на българската икономика, политическата ситуация и т.н.) и как пазарните участници ще реагират на тази информация. Ако сто години история на западните пазари може да бъде дори и частичен индикатор за това какво може да се очаква при нас, на фона на цените на акциите на компаниите към настоящия момент не би трябвало да сме изненадани от значителен ръст в средносрочен план.

Георги Бабев

Едва ли някой очаква ръст на БФБ, какъвто наблюдавахме през 2007г. Главен двигател за ценовите движения ще бъдат отчетите, които компаниите ще покажат. Някои от тях са на изключително атрактивни цени, други все още се търгуват на високи нива, въпреки сериозния спад, който пазара отчете. Предстоящата година е подходяща за преструктуриране на инвестиционни портфейли и отсяване на качествените дружества.

Бончо Иванов

С оглед заложените “сурови” сценарии за развитието на кризата в сегашните цени на капиталовия ни пазар считаме, че ръст в стойностите на индексите е напълно основателен, като вероятно по-голямата тежест на този ръст ще се наблюдава през второто полугодие. Основание за положителни настроения ще се крият в по-слабите негативи спрямо очакванията както на микро, така и на макро ниво.

Георги Български

Ако разгледаме капиталовия пазар комплексно, не очаквам стабилизиране на макросредата, връщане на чуждестранните инвеститори и ръст в кредитирането през 2009 г. Имайки предвид технологичната изостаналост, образователния колапс и изтичането на мозъци, българската икономика остава да разчита на ръст в преките чуждестранни инвестиции, мъчително запазване на темпа на спестяванията и средства от ЕС. Политическата перспектива за последното е твърде малка преди изборите през 2009. Чуждестранните преки инвеститори имат проблеми в собствените си икономики, остава надеждата инвеститори от Китай, Индия и петролните държави да проявят интерес да създават добавена стойност в България, за да очакваме смислен ръст в икономиката.
В резюме, би следвало капиталовият пазар като отражение на реалната икономика да изпреварва резултатите в бизнеса между 6 и 12 месеца. Ако 2010 донесе предпоставки за макро-прелом, то през втората половина на 2009 може да се очаква раздвижване на световния и на българския капиталов пазар.

Кои сектори ще бъдат най-печеливши?

Владислав Панев

Може би печеливши ще бъдат секторите, свързани с държавните поръчки. Приоритет на държавата в днешно време трябва да е стимулирането на вътрешното търсене чрез реализиране на инфраструктурни проекти например. Те ще могат да поемат значителна част от освободените от жилищното строителство работници. При този вид бизнес, обаче е трудно да се прецени кои точно компании ще извлекат ползи и дали това ще са борсово представените такива. От тази гледна точка рискът от покупка на акции на инфраструктурни дружества изглежда не по-малък, отколкото на дружества от други сектори.

Константин Абрашев

В ситуация на всеобща криза няма незасегнат сектор, има повече и по-малко засегнати. По-важно е кой ще се измъкне с добри позиции от създалата се ситуация. И към момента на БФБ има компании със сериозни предстоящи плащания през следващите 12 месеца в условията на един труден банков пазар. Други рискуват да останат без доставки поради сериозни задължения към контрагенти. Далновидното отношение към риска през 2009 година ще направи разликата между добре и лошо управляваните дружества.

Петър Тошев

Пазарните участници може би ще предпочетат определени отрасли на икономиката за сметки на други, но опитът показва, че прогнози за това кои точно ще са те, рядко са верни. Очаквам да бъдат печеливши акциите на компании, които ще се справят с усложнената икономическа обстановка, но са били разпродадени на равно с тези, които са заслужили спада на цените си. Чудесно позиционирани са акциите на добре капитализираните компании („чисти” баланси или минимални съотношения привлечен/собствен капитал), които работят с адекватни маржове. Тези компании, макар да срещат затруднения през тази и следващата година, са в състояние да превъзмогнат продължителна криза и да печелят наравно с всички останали в една по-благоприятна икономическа обстановка. Немалък брой такива компании се продават значително под счетоводната стойност на своите активи, като при някои цената е дори под рапортуваната стойност на текущите активи, намалени с всички задължения на компанията. При закупуването на компании при подобни условия инвеститорът де факто получава безплатна call опция върху подобряване на бизнеса, като в същото време може да разчита на протекцията, която осигурява ликвидационната стойност, под която се търгува компанията. Към настоящия момент такива компании могат да бъдат намерени в различни сектори на икономиката.

Георги Бабев

Очаквам фармацевтичните компании да отбележат ръст през 2009г. Увеличаването на здравните вноски и стартирането на частното здравно осигуряване са част от причините инвеститорите да обърнат внимание на този сектор. Определено потенциал имат инфраструктурните дружества, които пострадаха най-много от финансовата криза и спирането на еврофондовете. Рано или късно плащанията по европейските програми ще бъдат възобновени и това ще направи този сектор отново атрактивен за инвестиции. Хранително-вкусовата промишленост ще бъде най-малко засегната от случващото се. За жалост тя е изключително слабо представена на БФБ.

Бончо Иванов

Очакванията на всички са, че инфраструктурните и енерго-строителните компании ще бъдат най-слабо засегнати от кризата, поради предстоящото “наливане” на средства в тази насока, респективно старта на строежа на АЕЦ Белене. Друг сектор, който вероятно ще остане стабилен са представителите на хранително-вкусовата промишленост, които заедно с аграрния сектор и свързващите преработвателни дейности най-вероятно ще продължават да добавят към ръста на икономиката. Компаниите от фармацевтичния сектор също ще бъдат по-малко повлияни от забавянето на икономиките и проявленията на кризата.

Георги Български

Секторите, които ще бъдат слабо засегнати от кризата са фармацевтика, хранително-вкусова промишленост, енергетика и инфраструктура, ако прескочим морално-етичния праг на ЕС.

*Мненията са с аналитичен характер и не представляват предложение за покупко-продажба на ценни книжа

Стигнаха ли пазарите до дъното? е темата на дискусията в Клуб Investor.bg с лектор Алекси Андонов, която ще започне тази вечер в 18 ч. Подтемите са:
* Къде ще е дъното на българските и международните фондови пазари?
* Да купуваме ли акции в този момент?
* Има ли днешната криза адекватни исторически паралели, от които може да извлечем поуки? Какви са приликите с Руската криза от 1998 година?
Можете да се запишете за дискусията тук. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:15 | 24.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още