IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Има ли застрашени от фалит компании в SOFIX?

Анализ показва, че такава опасност няма, но откроява някои проблемни дружества

11:15 | 03.12.08 г.
Има ли застрашени от фалит компании в SOFIX?

Материалът е предоставен от Никола Филипов

През последните няколко месеца може би най-използваните думи във финансовия свят са "фалит", "национализация", "дълг" и "bailout". В условията на финансова криза банките свиват кредитирането с цел да поддържат по-високи кешови наличности, за да са подготвени за сътресения в банковия сектор. Сред множеството фалити в Западна Европа и САЩ неизменно възникна въпросът, дали кризата ще доведе до фалити и на български небанкови публични компании? Обект на анализа са компании включени в SOFIX, без АДСИЦ и финансови институции, като банки, застрахователи и холдинги, които консолидират компании от разнородни сектори на икономиката. Целта е да се избегне изкривяването на показателите за платежоспособност на компаниите.

Обичайна практика на българските компании през последните години беше да бъдат изключително агресивни във финансирането на различни инвестиционни проекти. Лихвените равнища бяха ниски и компаниите не натоварваха капиталовата си структура, а когато настъпваше момента за погасяване на главницата по кредита те нямаха никакви проблеми с рефинансирането на заема. При кредитния бум това беше удобна и относително безрискова форма на управление на финансовите дейности на публичните компании.

Последиците от финансовата криза от последните няколко месеца дават повод за въпроса дали реално в SOFIX има компании, които изпитват проблеми с обслужването на кратосрочните и дългосрочните си финансови задължения и ако има - кои са те?

Текущи пасиви

Консолидираните отчети на компаниите, обект на анализа, разкриха рязко увеличение на вземанията и тeкущите задлъжения (като процент респективно от продажбите и цената на производството, или COGS*). Това ясно показа, че вследствие на финансовата криза междуфирмената задлъжнялост на компаниите се е увеличила значително, което ще доведе до по-голямо търсене на оборотни средсва през следващите няколко месеца. Кредитите за оборотни средства ще стават все по-скъп ресурс, а предоговарянето им ще става все по-трудно. Това би поставило компаниите под допълнително напрежение при изпълнението на оперативните им задължения. От всички компании само една отбеляза повишение на паричните си средства и еквиаленти за деветмесечието. При всички останали кешовите наличности бележат рязък спад. Отчетът на Софарма разкри сериозен проблем, свързан с възможността на компанията да рефинансира текущите си задължения. Към третото тримесечие на 2008 компанията има близо 72 млн. лева краткосрочни задължения, Цялото това перо трябва да бъде погасено до 08 юли 2009 година. При спадащи EBITDA (печалба преди лихви, данъци и амортизация) и EBITDA маржин и коефициент нетен дълг/EBITDA от 3,23 компанията може да има трудности при погасяването на задълженията си. Важно уточнение е, че анализът е правен на неконсолидирана база.

Нетекущи пасиви

Основният проблем, който биха имали компаниите от SOFIX във връзка с управлението на нетекущите си пасиви, би била невъзможността да изплатят дългосрочните си заеми. Предпочитаният начин на дългово финансиране в последните години беше предимно чрез банкови заеми. В следващите години очаквам компаниите да увеличат дела на дълговото финансиране чрез издаването на облигации с цел да оптимизират матуритета на задълженията си. Таблицата включва няколко ключови показателя за платежоспособност, които показват както текущатата задлъжнялост, така и възможността за изплащането на задълженията от оперативна дейност.

Нетни задължения/EBITDA

Никола Филипов-9191977
Този показател разкри сериозни проблеми единствено при при Оловно Цинков Комплекс АД. Главнта причина за високиата стойност на показателя е както високата задлъжнялост на компанията, така и отрицателната EBITDA, която е пряко следствие от срива в цените на оловото и цинка на международните пазари през тази година. Като компания, силно податлива на циклите в икономиката, ОЦК отделяше печалбата си към фонд резервен, за да може да издържи на негативни тенденции в сектора. Друга добра новина е, че компанията рефинансира дълготрайните си пасиви през тази година и на този етап няма нужда от рефинансиране.

Коефициент на лихвено покритие (Interest Coverage Ratio)
Никола Филипов-9191976

Отново проблемна компания се оказа ОЦК, която в следствие на отрицаталната оперативна печалба през третото тримесечие на 2008 г. регистрира коефициент на лихвено покритие от 3.5. Много е вероятно, под негативното влияние на кризата в сектора, комбинатът да не успее да навакса загубата до момента и да приключи годината на загуба. 

Коефициент на кешово покриване (Cash Coverage Ratio)
Никола Филипов-9191971
Вследствие на повишената междуфирмена задлъжнялост паричните потоци от оперативна дейност на почти всички компании бележат спад. В краткосрочен план не очаквам значително подобрение на този показател, поради все по-задълбочаващата се финансова криза. Спарки Елтос бележи рязък спад на паричните потоци от оперативна дейност поради отпуснати аванси към свързани предприятия.

Финансов левъридж и съотношение дълг/собствен капитал
Никола Филипов-9191973
Никола Филипов-9191972

С голям дял на лихвоносните пасиви в капиталовата структура се открояват ОЦК и Холдинг Пътища. Цените на оловото и цинка се сринаха на международните пазари в последната година и краткосрочно не се очаква покачване на цените им поради заниженото търсене. Освен това се очаква комбината да завърши годината на оперативна загуба, което ще постави под допълнително напрежение акционерите. През миналата година ОЦК стартира инвестиционна програма за 100 млн. евро, целяща оптимизиране на производствения процес и преструктуриране на производството. Инвестиционната програма трябваше да бъде финансирана с банкови заеми. Към момента няма официална информация дали инвестиционната програма на компанията ще бъде замразена пoради негативните очаквания за развитието на сектора.

Българските инфраструктурни компании бяха поставени в много неблагоприятно положение, след като ЕС замрази плащанията си към България. През последната година Холдинг Пътища беше принуден да инвестира в нови машини и оборудване, за да може да бъде конкурентноспособен. Вследствие на това холдингът натовари капиталовата си структура с допълнителен дълг, който в текущите икономически условия започва да му тежи.

Заключение

Анализът разкри, че финансовата криза вече оказва своето негативно влияние върху компаниите от SOFIX. Това, което може да се твърди със сигурност е, че до фалити няма да се стигне, но утежненото финансово състояние на някои от компаниите ще доведе до спад в темповете им на растеж. Вследствие на високата цена на финансиране чрез банкови заеми, много от компаниите ще имат сериозни проблеми при финансирането на бъдещите си инвестиционни проекти, което ще принуди мениджмънта на съотвените компании да замрази инвестиционните си програми. Липсата на капиталови разходи и потенциал за растеж ще натисне цените на акциите на някои от компаниите до още по-ниски нива. Друг аспект, който теоритично може да окаже негативно влияние върху цените на някои от акциите, са дивидентите. В текущите условия малко компании ще успеят да генерират достатъчно парични средства, за да могат да запазят pay-out съотношенията си от минали години. Инвеститорите биха оценили негативно новина за спад в дивидендите във времена, в които кешът става все по-високо ценен ресурс.

*от англ. - Cost of Goods Sold

Вижте базовите данни за анализа на Никола Филипов.

Легенда с кодовете на дружествата:

Борсов код Дружество
6AB Албена
3JR Софарма
3NB Неохим
3TV Топливо
5MB Монбат
5MH М+С хидравлик
5ORG Оргахим
5OTZ Оловно цинков комплекс
6H2 Холдинг Пътища
6K1 Каолин
E4A Енемона
SL9 Спарки Елтос

Материалът е с аналитичен характер и не представлява препоръка за покупка или продажба на ценни книжа

Свързани компании:

ОЦК АД /в несъстоятелност/(5OTZ)

Холдинг Пътища АД /в несъстоятелност/(6H2)

Спарки Елтос АД(ELTS)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:43 | 04.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още