IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анализатори: Четвъртото тримесечие ще покаже кои ще са засегнати от кризата

Деветмесечните отчети са според очакванията, бъдещото забавяне на икономиката вече е отразено по много от позициите на БФБ

08:16 | 12.11.08 г.
Анализатори: Четвъртото тримесечие ще покаже кои ще са засегнати от кризата

Консенсусът сред икономисти и анализатори е, че турбуленциите на световните капиталови и финансови пазари след фалита на Lehman Brothers на 15 септември ще се прехвърлят и върху реалната икономика в глобален мащаб.

В една част от страните се прогнозира забавяне на ръста, в друга отрицателен такъв, а някои дори предричат икономически колапс, надхвърлящ мащабите на Голямата депресия от 1929-1933 г.

Това повдига въпроса какво ще се случи с финансовите резултати на публичните компании в България и какви са перспективите пред тяхното развитие в краткосрочен план.

Към днешна дата публичните дружества предадоха своите отчети за изминалите девет месеца. Investor.bg потърси коментар от някои водещи анализатори по отношение на представянето им и очакванията за финансовите резултати на публичните компании през четвъртото тримесечие*:

Владислав Панев, УД Статус Капитал АД

„Отчетите бяха в рамките на очакванията с малки отклонения в положителна или отрицателна посока. Логично секторите, които пострадаха най-много от световната финансова криза, показаха и най-голямо влошаване - имам предвид основно металургията. Дружествата, които притежават портфейлни инвестиции в акции, също загубиха. Като цяло имаше по-малко опити за изкуствено покачване на печалбите, вероятно заради това, че малко компании очакват финансиране през борсата през следващите месеци. Логично, и отчетите на такива дружества са по-слаби от миналогодишните (не като размер на печалбата), когато балансите се украсяваха заради провеждане на IPO и увеличения на капитала.

Мисля, че последното тримесечие отчетите ясно ще покажат кои дружества изпитват затруднения от кризата и кои се справят добре. Засега е горе-долу сигурно, че тези, които са били зле през първите 9 месеца, ще продължат да са зле. Очакванията ми са към тях да се присъединят и дружества с висока задлъжнялост, и такива чиито отрасли ще пострадат значително заради по-ниски продажни цени или увеличаване на себестойността на продукцията им. Например потребителите на газ ще си увеличат значително разходите заради въведените нови цени от 1 октомври“.

Александър Маджиров, портфолио мениджър в ОББ Асет Мениджмънт

„Най-ясно ефектите от кризата и спадът на потреблението както в Европа, така и на вътрешния пазар ще бъдат отразени в отчетите на компаниите през следващото тримесечие и началото на 2009 година. През изминалите три месеца компаниите от реалния сектор в по-голямата си част показаха стабилни приходи. През периода вътрешното потребление бе силно и кредитирането не бе затруднено. Поскъпването на долара и спадът на цените на основните суровини също оказват позитивно влияние върху резултатите. Тези фактори в голяма степен неутрализираха покачването на лихвите по банковите кредити и повишаващите се разходи за труд. Още на този етап дружества от финансовия сектор отчитат влошаване на резултатите, както и компаниите, свързани с пазара на недвижими имоти, усещат намалението на активността в сектора. В текущите нива на акциите е напълно дисконтирано бъдещото забавяне на икономиката, като в голяма степен се преекспонира“.

Константин Абрашев, Портфейлен мениджър в БенчМарк Асет Мениджмънт

Смятам, че като цяло отчетите на водещите компании се движат според очакванията. Това, което се вижда, е, че позитивните тенденции се запазват, но това, което калкулира пазарът, са бъдещите резултати. Те, от своя страна, няма как да не бъдат повлияни от понижението на стопанската активност в Европа, където е основният пазар за българската индустрия.

Очевидно финансовата криза ще направи банките по-внимателни и те ще повишат ликвидността си, което ще е за сметка на рентабилността.

Очаквам до средата на следващата година да имаме яснота кои компании се справят в среда на свиващи се пазари и кои не. Като цяло ще видим намаляване на оборотите в обемна величина, като особено чувствителни ще са компаниите износителки. Пред по-сериозни препятствия ще се изправят дружествата от тежката промишленост, поради естеството на осчетоводяване евентуалните затруднения ще се видят с известен лаг.

Дружествата със здравословен баланс ще успеят да добавят стойност за акционерите, докато тези с големи кредитни експозиции ще имат затруднения, най-малкото няма да имат достъп до ресурс за нови инвестиции, а ефективността на съществуващите ще правят разликата между печалба и загуба за 2009.

Все пак трябва да се има предвид, че текущите цени отразяват всички тези предположения, а и отвъд тях. Редица компании се търгуват силно под справедливата си стойност, което открива възможности за инвеститорите, които успеят да отсеят качествените акции.

Георги Български, инвестиционен консултант

Отчетите за трето тримесечие на 2008 потвърдиха моите лични очаквания за забавяне на икономиката. Ценовите коефициенти, на които се търгуват повечето публични компании, изглеждат изключително атрактивни в момента. За инвеститорите в момента е важно да отсеят компаниите, които ще са най-устойчиви по време на кризата, която се заражда в реалния сектор на икономиката ни. Секторите, които по принцип са по-устойчиви на сътресения, са хранителните стоки, медицинските продукти и услуги, енергетика и енергийна ефективност.

Четвъртото тримесечие на 2008 според мен в по-голямата част от компаниите ще затвърди с по-голяма сила резултатите от третото тримесечие.

*Мненията са с аналитичен характер и не представляват предложение за покупко-продажба на ценни книжа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:44 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още