IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

УниКредит: Кризата няма да ни подмине, но растежът ще продължи

Постепенното забавяне на икономиката ще позволи дефицитът по текущата сметка и инфлацията да се редуцират до по-устойчиви нива

15:01 | 21.10.08 г.
Автор - снимка
Създател
УниКредит: Кризата няма да ни подмине, но растежът ще продължи

Нестабилната обстановка на международните финансови пазари ще даде отражение и върху развиващите се пазари на Централна и Източна Европа (ЦИЕ), но, ако страните от региона успеят да се „приземят меко”, икономическият растеж само ще забави темповете си и няма да спре, се казва в анализ на УниКредит, представен на международна конференция на Euromoney.

Техният сценарий за България предвижда, че икономическия растеж ще се забави до около 4,2% през 2009 г. и ще се стабилизира около стойности, близки до очаквания преди влошаването на международната обстановка потенциалния растеж през 2010 г и 2011 г.

Постепенното забавяне на икономиката ще позволи дефицитът по текущата сметка и инфлацията да се редуцират до по-устойчиви нива в средносрочен план, се казва още в анализа.

„На глобално ниво условията са променени и това ни изправя пред предизвикателства, но с разумно поведение инвеститорите могат да смекчат последиците от кризата”, е мнението на Дебора Револтела, главен икономист на УниКредит Груп за ЦИЕ. Според нея банковият пазар на региона все още предлага голям потенциал.

Един от основните проблеми, пред които е изправен регионът, е това, че размерът на отпуснатите кредити надхвърля депозитите в банките. Средно на глава от населението в региона се падат 2423 евро заем и 2221 депозити. Въпреки това ситуацията остава по-добра по отношение на задлъжнялостта спрямо еврозоната, като проучванията показват, че към средата на тази година съотношението кредити/БВП в Югоизточна Европа е било 54%, докато за еврозоната този показател е бил 126%.

„В сегашната ситуация основното предизвикателство за страните от ЮИЕ е икономическата им зависимост от входящите капиталови потоци”, казва Револтела. Изчисленията на анализаторите от УниКредит Груп показват, че в страните от региона на ЮИЕ и в балтийските републики кредитите вече са около 50 млрд. евро повече от депозитите, подобна тенденция се очаква да се развие в следващите години и в цяла Централна Европа. Казахстан, Латвия, Естония и България са сред най-чувствителните към входящите капитали страни.

Заради финансовата криза може да се очаква и допълнително усложняване на ситуацията, тъй като достъпът до външно финансиране е доста затруднен, а неговата цена – силно завишена. Това от своя страна предполага негативни ефекти върху трите сектора, които движат икономическия ръст в последните години – недвижимите имоти, строителството и финансовото посредничество.

Въпреки това забавянето на икономиката няма да бъде нито рязко, нито драматично, прогнозират от УниКредит Груп.

За повече информация по темата за международната криза и нейните ефекти в България заповядайте на предстоящата среща на Клуб Investor.bg, посветена на пазара на недвижими имоти, на която лекторите ще търсят заедно с членовете и гостите на клуба отговори на въпроси като:

- Има ли смисъл да се инвестира в недвижима собственост при сегашните условия на повишаване на лихвените нива и очаквания за забавяне на растежа или спад в цените на някои сегменти?
- Застрашен ли е българският пазар от външните сътресения, какво можем да очакваме от бъдещето?
- Какво е реалното положение на пазара на имоти по време на криза?
- Какво да имаме предвид при покупка на имот?

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:04 | 11.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още