IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

За и против диференцирани ставки на ДДС

Представители на много браншове искат по-ниско ДДС, според анализатори това не е правилен икономически ход

10:35 | 05.08.08 г.
Автор - снимка
Създател
За и против диференцирани ставки на ДДС

За утрешния ден е предвиден протест в София на производителите на месо и мляко, които миналата седмица официално поискаха, освен увеличаване на субсидиите за селско стопанство, размерът на ДДС за техните продукти да бъде намален до 7%. Подобни искания за диференциран размер на данъка са изказвани неведнъж, като през последната година за понижение бе настоявано и за стоки като хляба, лекарствата, учебниците.

Доколко е икономически обосновано това искане? Мнозинството от икономическите анализатори, както и представителите на властта, са на мнение, че въвеждането на диференцирани ставки не е правилно.

Защото „с евентуално въвеждане на по-нисък ДДС за млякото и месото не е сигурно дали ще спечелят дори самите браншове, а цените на пазара няма да се понижат, само ще забавят ръста си“, коментира за Investor.bg Лъчезар Богданов от Industry Watch. Относно движението на цените впрочем неговото мнение споделят и самите месо- и млекопроизводители.

Според Богданов по принцип въвеждането на различен режим на привилегии и преференции за различните стоки и съответно браншове влошава икономическия режим в страната.

Като „вредно за нашите условия“ бе определено евентуалното въвеждане на различни ставки и от съпредседателят на Центъра за икономическо развитие Александър Божков. Той допълни, че в много страни от ЕС има по-ниски ставки за някои стоки, но те имат „историческа стойност”, въведени са преди години чрез лобисти и „сега в тези страни стремежът е да отпаднат”.

Все пак по думите на Божков по принцип не е невъзможно да се въведе диференциран ДДС за няколко стоки, но за това трябва да има консенсус между институциите, бизнеса и обществото, а у нас това е почти невъзможно да се случи и ще повлече искания за намаляване на ДДС и за други стоки.

Според него има обаче фискална възможност от следващата година ДДС да бъде намален на 18%. Тази възможност бе наскоро отхвърлена от Народното събрание, което не прие предложения от опозицията законопроект за намаляване на ДДС с 2 процентни пункта от юли 2008 и с още 2 пункта от ноември 2009. А представители на управляващите партии заявиха, че предложението е популистко и одобряването му би насърчило потреблението и съответно би довело до повишаване на инфлацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:09 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още