IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анализ на Монбат дава позитивен рейтинг с ценова цел от 16 лв.

Монбат не е подценена акция дори в сравнение със средното за SOFIX, но е сред лидерите по темпове на растеж през 2008 г., сочи още анализът на ИП Елана Трейдинг

10:21 | 24.07.08 г.
Анализ на Монбат дава позитивен рейтинг с ценова цел от 16 лв.

Ценова цел от 15,96 лв. за акция на Монбат АД след една година показва анализ на ИП Елана Трейдинг.

Анализът дава позитивна препоръка за акциите на Монбат поради стабилния фундамент, добрия мениджмънт и високата стойност на акциите, изчислена чрез дисконтиране на паричните потоци (DCF). "Очакваме Монбат да продължи да се търгува на по-високи коефициенти от средното за пазара през следващото тримесечие", посочват анализаторите на Елана Трейдинг. 

За текущата оценка, която показва 11,66 лв. на акция, са използвани два сравнителни метода и методът на дисконтираните парични потоци.

Сравнението с конкурентни компании показва значителна разлика при коефициентите P/S и P/B, което се дължи на по-добрата възвръщаемост и силния растеж на Монбат.

Монбат не е подценена акция дори в сравнение със средното за SOFIX, но е сред лидерите по темпове на растеж през 2008 г., така че би имал предимство при сравняване с печалбата за тази година.

Метод

Цена

Тежест

Сравнение - конкуренти

7,94

25%

Сравнение - SOFIX

6,79

25%

DCF

15,96

50%

Оценка (лв.)

11,66


 

Дисконтирането на паричните потоци дава по-добра картина за цената, защото включва дългосрочното развитие на фирмата. Този метод обаче има няколко недостатъка – базиран е на прогнози за продажбите и нормата на печалба, а цената е много чувствителна на дисконтовия фактор и дългосрочния растеж. В анализа са използвани прогнозите на мениджмънта за 2008 и 2009, а след това се залага постепенно намаляване на растежа и постоянна норма на печалба. Прогнозираният дългосрочен растеж е 3%, а средно-претеглената цена на капитала 14%. Използван е по-висок дългосрочен растеж от средното за ЕС, тъй като оловото е основен ценови фактор за акумулаторите. Дисконтовият процент може да бъде по-висок, тъй като борсата е много волатилна към този момент и инвеститорите изискват по-голяма рискова премия. Анализът на чувствителността показва диапазон на цената между 12,37 и 22,12 лв.

В анализа се посочва, че намаляването на текущата ликвидност се дължи на увеличението на капитала, което намали действителния free-float два пъти. Цената тества ключовото ниво от 11 лв., но от Елана Трейдинг очакват по-голяма подкрепа на нива точно над 10 лв. Монбат има по-добри текущи коефициенти от повечето други български производствени компании, но значителен краткосрочен риск е разпродажба на акциите поради марджин изисквания по репо сделки. Това може да засили корекцията в бъдеще. Друг риск е повишеното предлагане, когато новите акции от увеличението на капитала бъдат въведени за търговия.

Очаква се заводите за рециклиране в Сърбия и Румъния да допринесат за подобрението на нормата на печалба преди данъци, амортизация и лихви през 2008 и 2009 г. Анализът посочва редица фактори, които може да доведат до съществени колебания във финансовите резултати на Монбат. Цената на оловото и сезонните фактори водят до различна норма на печалба на тримесечна база, след като суровината падна с 50% от историческия си връх през октомври. Друг фактор за несигурност е производството на тягови батерии, което променя продуктовата база на компанията, макар че не се очаква значителна разлика спрямо движенията на цената на оловото.

"Въпреки корекцията на оловото, Монбат отчита солидно увеличение на приходите си през второто тримесечие, като за последните 12 месеца те са повече от прогнозираните за цялата 2008 г. Прогнозите на мениджмънта са за 40% увеличение на продажбите на акумулатори тази година, като дори липсата на растеж през четвъртото тримесечие ще позволи да се надскочат прогнозите за 21,5% ръст на приходите тази година", се казва в анализа. От Елана Трейдинг не очакват скок на продажбите на Монбат с повече от 30%, освен ако цената на оловото не се качи в границите между 2 500 и 3 000 долара за тон.

До момента 480 акции смениха притежателя си на цени между 11,24 и 11,25 лева.

Материалът е с аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на ценни книжа

Свързани компании:

Монбат АД(MONB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:29 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още