IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Заетостта у нас нараства, но не достатъчно

Проблемът с недостига на работна сила в предприятията става все по-голям, смятат икономисти

11:43 | 06.07.08 г.
Автор - снимка
Създател
Заетостта у нас нараства, но не достатъчно

Заетостта в България нараства, но страната ни е все още далеч от постигането на целта в ЕС за 70 на сто заетост, тъй като равнището у нас е около 62 на сто. Това се казва в представения в неделя доклад „Macro Watch“ за състоянието на икономиката от група български икономисти, сформирана от институт „Отворено общество“.

Проблемът с недостига на работна сила в предприятията става все по-голям, заяви каза Георги Ангелов, старши икономист в „Отворено общество“. Има работни места за образовани и квалифицирани хора, но няма вече такива кадри, допълни той.

Разходите за труд в момента растат заедно с производителността на труда, както и с конкуренцията между работодателите. Препоръките на експертите са пазарът на труда да стане по-гъвкав, да се намали данъчно-осигурителното бреме, да се работи за намаляване на броя на отпадащите в училище, да се подобри качеството на средното образование, да се намали броят на заетите в държавния сектор на икономиката.

БВП за първото тримесечие е 7 процента, което е най-високото ниво от 1998 г., когато имаше възстановяване от кризата през 1996-97 година, каза още Георги Ангелов. Увеличават се инвестициите, второ тримесечие износът расте повече от вноса, земеделието обаче продължава да отчита спад и произвежда под 5 на сто от БВП.

България има най-нисък БВП на глава от населението в сравнение със страните от ЕС. Инфлацията остава на сравнително високи нива от 14-15 на сто. Храните и свързаните с тях услуги са основен източник на инфлация, но в последните месеци инфлация генерират и повишаването на цените на горивата, и акцизът на цигарите.

Поскъпването на електроенергията също ще допринесе за увеличаване на инфлацията. 35,5 на сто от разходите на домакинствата са за храна, напитки, алкохол и цигари, сочат данни от доклада.

Бюджетният излишък се развива добре, като за първите четири месеца преизпълнението на бюджета е повече, отколкото в края на миналите години, отбеляза Ангелов. Това е в резултат от ниските 10-процентови данъчни ставки, които насърчават плащането, и показва, че данъчните реформи трябва да продължат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още