IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

За анализите

Каква е нуждата от собствени анализ и преценка при взимането на решение за инвестиция?

17:36 | 22.04.08 г.
Автор - снимка
Създател
За анализите

Материалът е предложен от BigBear, автор в категория "Бизнес" на Blog.bg

Вярваме на това, което виждаме, а виждаме това, което се отразява, и следователно животът ни зависи от този, който ни осветява пътя. Което заедно с притчата за тримата слепи мъдреци, които пипали различни части на слона и твърдели, че той е всичко друго, но не и слон, означава, че ползването на само един метод на анализ (РЕ, ТА и т.н.) може да доведе до пълно неразбиране на нещата, които се случват и оттам - до фатални последици...

Ако съществува достатъчно надежден начин на анализ, който да предсказва със значителна степен къде е дъното и къде върхът, то първо този, който го владее, нямаше да си прави труда на публикува анализите си, а щеше да ги прилага и да стане невероятно богат. Второто следва от първото - след като някой успява да е все от печелившата страна на сделките, а другите от губещата, то този човек или ще притежава значителна част от пазара и това ще унищожи свободната търговия, или никой няма да търгува повече, ако не знае "правилната" цена, и пак няма да има пазар.

С две думи пазар има все още, значи няма достатъчно надежден единствен метод, който да дава 100% верни прогнози...

В основата на добрата инвестиция е задълбочен финансов анализ на компанията по фундаментални параметри, позитивна прогноза за растеж на продажбите и на потребността от продукта, който произвежда компанията, безукорно отношение на ръководството и основните собственици на компанията към всички акционери, както и ясна и обоснована стратегия на същите за бъдещото развитие на компанията.

След като се знае колко струва компанията към момента, както и накъде е тръгнала, може да се определи настоящата стойност на бъдещата печалба и активи и, ако тя е по-висока от пазарната цена, да се пристъпи към търсене на сделка. Последната стъпка е определяне на правилния момент на инвестиране и тя определя значителните разлики в процентната доходност от инвестицията, което кара болшинството инвеститори да се фокусират върху инструменти и индикатори за подсказващи „верния момент” и постепенно да забравят, че първичното е да купиш нещо с бъдеще по цена, по-ниска от неговата стойност.

Често пъти масовият инвеститор се опитва да си спести труда по усилена „домашна работа” преди извършването на инвестиция и директно чака да получи информацията за момента на покупка / продажба от настроенията и мненията във финансовите форуми, съдейки по силната им популярност и читаемост. Тази година според постовете във финансовите форуми ще падаме вечно, както вечно растяхме през миналата. Погрешно е да се взима инвестиционно решение на база на мнение на някой, който дори не пише под реалното си име. Който намира мислите си в анонимен форум, малко вероятно е да успее дълго да задържи парите си. Който мисли за акциите, че ще падат вечно, е по-добре също да не си губи времето с инвестиции.

Цените ще спрат да падат рано или късно, но повечето от нас няма да разберат къде е дъното, както болшинството от нас не разбраха къде е върхът. Цената на една акция може да падне най-много до нула и това е при фалит, само че при нас компаниите не фалират, а се развиват. Така че колкото повече падат цените, толкова по-малко риск има в покупката им, и това рано или късно ще създаде основа за дъно.

Успешните инвеститори успяват да съчетаят познанията си за фундамента, сентимента, ценовата история и ако успеят и с момента на покупката, се радват на спокойни сънища и дългосрочно нарастващ портфейл. Те също правят грешки, но успяват по-често да се възползват от грешките и нерационалното поведение на другите.

За коментари и повече информация за блога на Big Bear

Материалът не представлява препоръка за взимане на инвестиционно решение

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:46 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още