IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Пазарът разстрелва репарите

Като цяло погледите са устремени вече в държателите на репо-сделки и тонът на уж небрежните въпроси „Как си с репата?” се смени на „Колко още ти остава?”

15:12 | 17.04.08 г.
Автор - снимка
Създател
Пазарът разстрелва репарите

Материалът е предложен от Big Bear, автор в категория "Бизнес" на Blog.bg

Инвеститорите от реколта 2007 са подложени на унищожителен финансов огън. След като беше скрита информацията за портфейлите на фондовете от близо два месеца, единствената официална и публична информация, която има на пазара за управлявани активи, е за цените на репата и техния размер.

От нея може да се изчисли средното ниво на отворените дълги покупки, финансирани със заем от банки, и така да се прецени къде може да се причинят следващите разпродажби. Ликвидността е все по-малка и с незначителни суми могат да се предизвикат или довнасяния на допълнителни гаранции, или направо разпродажби по съответната позиция.

Пенсионните фондове усетиха накъде духа вятърът, отдръпнаха се от пазара и сега движенията са водени от самозапалванията на твърде рисково ориентираните инвеститори от 2007 година. Всяка една тяхна продажба предизвиква проблеми на други в тяхното състояние и като цяло положението се влошава за оставащите по позициите.

Като цяло погледите са устремени вече в държателите на репо-сделки и тона на уж небрежните въпроси „Как си с репата?” се смени на „Колко още ти остава?”.

На родните компании бизнесът им върви дори по-добре от миналата година и все повече акции се приближават до вододела на едноцифрени P/E за 2008. Това ще позволи при смяна на собствеността на акциите към новата посявка инвеститори от средата на тази година да се създаде условия за нова поредна възходяща вълна. Крайно време е посредниците да си спомнят, че са в бизнеса с инвестициите, а не с разплащанията и да се фокусират върху нови купувачи, защото малка част от старите, дори и да оцелеят, сега ще има с какво да се върнат на пазара поради значителния размер на кредитните си средства в целия си портфейл, които в пъти надвишават собствените им.

Рисковите играчи печелеха най много през миналата година, но уви - повечето само на хартия, докато сега ще им се наложи да плащат в брой - това е един от скъпоплатените уроци във финансовото образование на повечето от нас - инвеститори и спекуланти - ще цитирам по памет Пол Лу Сюлицер - Каквото и да прави един финансист никога не трябва да забравя, че идва момент, в който трябва да плати за всичко в кеш!

За коментари и повече информация за блога на Big Bear 

Материалът не представлява препоръка за взимане на инвестиционно решение

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:57 | 22.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още