IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Има ли място за оптимизъм на БФБ-София?

На фона на масовите разпродажби през седмицата Investor.bg потърси мнението на брокери и анализатори за това дали може да се очаква известен позитивизъм

13:09 | 21.03.08 г.
Автор - снимка
Създател
Има ли място за оптимизъм на БФБ-София?

На фона на резките понижения по повечето активни позиции на БФБ-София, които се наблюдаваха през седмицата, Investor.bg потърси мнението на експерти по въпроса дали има място за известна доза оптимизъм на родния фондов пазар.

Консенсусните очаквания като цяло очертават мнението, че евентуален ръст на родните борсови индекси е малко вероятен в краткосрочен план и е необходимо известно време преди оптимизмът сред инвеститорите да се възстанови, както в местен, така и в международен план.

Място за оптимизъм разбира се има, при положение, че икономиката продължава да се развива много устойчиво, а водещите борсови компании се движат по възходяща линия. Към момента обаче местните инвеститори са в колапс и напълно ирационално излизат от инвестициите си. Ефектът на доминото се проявява в пълна сила и едва ли доверието на родните играчи ще се възстанови скоро“, коментира за Investor.bg Владимир Малчев, инвестиционен консултант в ИП Бул Тренд Брокеридж.

Според него промяната може да дойде единствено отвън, тъй като неизменно чуждестранните институционални инвеститори ще обърнат внимание на това, че спадът на борсовите индекси у нас е сред най-големите в глобален мащаб, при положение че икономиката в много малка степен е засегната от финансовата криза в света. „Компаниите масово вече се търгуват при изключително атрактивни показатели от фундаментална гледна точка, което неминуемо ще доведе до обръщане на тренда през следващите месеци“, добави той.

Влиянието на международните капиталови пазари вече се отчита като определящ фактор от почти всички пазарни участници. В тази връзка Красимир Бацинов от ИП Фико Инвест заяви: „Не мисля, че в следващите няколко седмици ще има поводи за оптимизъм, по-скоро търговията ще се задържи около текущите нива или малко по-ниско. От друга страна, не смятам, че има възможност за такива резки понижения като до момента. Досега българският фондов пазар не отразяваше позитивните новини от чужбина, а само отрицателните. Това ще продължи да бъде водещият фактор според мен. Ако глобално се установи по-стабилен възходящ тренд, това ще се пренесе и на БФБ.“

По думите на Божидар Павлов от ИП Бора Инвест трябва да минат поне две финансови тримесечия плюс консолидираните отчети, що се отнася до българските компании, за да може да се направи реална преценка за тяхното развитие спрямо миналата година. Тоест евентуални поводи за оптимизъм могат да се очакват в края на лятото, началото на есента.

Същевременно, отчитайки корелацията на БФБ с международните финансови пазари, вероятно след няколко месеца ще се разбере и дали мерките, предприети от Федералния резерв на САЩ, ще доведат до реален ефект. Може да се очаква и известно позитивно влияние преди президентските избори в САЩ през ноември“, каза още Павлов.

Сред анализаторите не липсват и по-оптимистични нагласи, които отчитат текущите нива като подходящи за покупки.

През изминалата седмица станахме свидетели на панически разпродажби от страна на борсовите играчи, необвързани с очаквани негативни новини, а представляващи просто напускане на пазара. Според мен цените на повечето ликвидни компании са доста атрактивни и очаквам активизиране на институционалните играчи при наличието на свеж паричен ресурс“, е мнението на Марин Костурски от ИП Бенчмарк Финанс.

Цитираните мнения са с аналитичен характер и не представляват препоръка за покупка или продажба на ценни книжа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:49 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още