IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Една птичка пролет не прави

Достатъчно ли е да има добри новини от САЩ, за да се върне позитивизмът на българския пазар?

10:37 | 19.03.08 г.
Автор - снимка
Създател
Една птичка пролет не прави

Материалът е предложен от Big Bear, автор в категория "Бизнес" на Blog.bg

Добрите новини оттатък Голямата вода трудно ще повлияят днес на българския пазар. Макар че българският пазар вече показва силна връзка с международните капиталови пазари, засега тази връзка е едностранна - влияят само негативните събития и при падащ пазара навън това се пренася и тук, но обратното при положителни новини рядко е валидно.


Ключовата дума е "Ликвидност" - пазарът при нас няма инструментите, които му дават ликвидността - търговията в рамките на деня не е позволена, няма търгуваеми индекси, фючърси, деривати и опции. Всичко това кара инвеститорите да взимат редки решения и те са дългосрочни, докато на развитите пазари може да се работи в рамките на деня и това позволява оттъргуването на новини с кратковременно влияние. Това че инвеститорите ще отдръпнат малко предлагането на по-високи нива днес няма да доведе до обръщането на тренда от мечи на бичи. Добрите новини не са признакът, по който се разбира дали мечият пазар е свършил, защото те водят до временно забавяне или спиране на спада, но не го променят. Силен индикатор ще имаме само когато подчертано лоша новина не повлияе на пазарните участници и те я игнорират.

Къде изчезна ликвидността - чужденците си прибраха кеша, договорните фондове досега продаваха доходност и сега не знаят какво да говорят на инвеститорите си, спекулантите са затиснати от репата и дълговете си и също пазят каквото им е останало. Нови участници не идват, защото старите играчи излъчват феромоните на страха, а човекът от праисторическо време при страх реагира така - стои си там, където е, и не мърда...

Все пак не сме стигнали дотук в развитието си, ръководени от страха - прогресът е воден от любопитството и желанието за по-лесен и по-спокоен живот, така че надали ще се върнем в пещерите на по-сигурно и промени ще има отново. Положителният сигнал, който идва, е, че все пак намалените лихви започват да помагат да инвестиционните банки да правят печалби - взимат парите евтино от централните банки и ги дават на пазара скъпо, а разликата отива засега за погасяване на грешките им от ипотечната криза.

Сигнал за нормализиране на пазарите ще е пренасочване на масовите медии от проблемите на банките с ипотеките към инфлацията. Фокусирането на медиите над даден проблем води до неговото ескалиране и в момента по-голяма част от страховете са внушени. Тъй като най-масовата инвестиция е недвижимостта, а за нея общоприетото мнение е, че пази от инфлация. Това би трябвало да доведе до спиране на предлагането на недвижимите имоти, а оттам - и намаляване на страховете, които породиха настоящата криза в света. 

За коментари и повече информация за блога на Big Bear

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още