IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Дали българските компании ще подкрепят цените си чрез обратно изкупуване?

Тази практитка е често срещана в развитите пазари, където компаниите често търгуват със собствените си акции

08:53 | 18.01.08 г.
Дали българските компании ще подкрепят цените си чрез обратно изкупуване?

Често срещана практика на развитите капиталови пазари е компаниите да изкупуват собствените си акции. Така например в началото на септември миналата година акциите на DaimlerChrysler се покачиха с 2,8% в рамките на един ден, след като Deutsche Bank повиши целевата цена на акциите на немския автомобилен гигант с 16% до 100 евро. Според анализатори на банката планираното обратно изкупуване на акции за 7,5 млрд. евро ще подкрепи книжата на DaimlerChrysler през следващите 12 месеца.

В края на август 2007 г. най-големият производител на бира в света – InBev NV, отчете ръст на печалбата от 27 на сто и акциите му поскъпнаха с 2,66%, след като от компанията заявиха, че смятат да предприемат обратно изкупуване на дялове от дружеството на стойност до 300 млн. евро до октомври 2008 г.

На 3 юни 2007 г. и Viacom обяви обратно изкупуване на стойност 4 млрд. долара.

Най-често тези изкупувания са продиктувани от оценката на мениджмънта, че акциите на дружеството са подценени от пазара. Сравнително активно търгува със своите акции производителят на чипове Intel, но това се прави и от Amazon и много други компании.

В българските условия до момента има извършени пет обратни изкупувания от публични дружества - три от Инвестор.БГ АД, едно от Албена АД и едно от Неохим АД. Инвестор.БГ АД разпредели на служителите си повечето от придобитите акции, с цел дългосрочното им стимулиране, докато Албена и Неохим все още притежават обратно изкупените книжа.

На фона на низходящото движение на борсата през последните дни немалко пазарни участници си задават въпроса дали едно евентуално задълбочаване на спада на БФБ-София може да ни доведе до ситуация компаниите да опитат да спечелят от търговия със собствените си акции. За момента по-разпространеното мнение е, че това едва ли е реалистично, тъй като тенденцията е по-скоро обратното - компаниите продават нови акции чрез увеличения на капитала. Част от тенденцията за продажба на нови акции са и големият брой осъществени и подготвяни първични публични предлагания (IPO-та).

Самата процедура по стартиране на обратно изкупуване отнема поне 2 месеца, защото решението трябва да бъде гласувано на общо събрание, което се обявява чрез КФН и БФБ минимум 45 дни преди датата на провеждане. Още няколко дни отнема вписване на решението в съда и решението на Съвета на директорите за избор на посредник и започване на процедурата. Затова е удачно на всяко годишно редовно събрание да се гласува обратно изкупуване, пък било то и на цени далеч от пазарните, за да може да се реагира при паника на пазара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:49 | 01.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още