IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Финансовото богатство на домакинствата у нас ще нарасне с 20% за 2008-09

Финансовите пазари в ЦИЕ показаха, че са издръжливи на международната криза и бързо се възстановяват от краткосрочния шок, се казва в анализ на УниКредит

08:55 | 03.12.07 г.
Автор - снимка
Създател
Финансовото богатство на домакинствата у нас ще нарасне с 20% за 2008-09
Средният ръст на финансовото богатство на домакинствата в Централна и Източна Европа за периода 2008-2009 г. ще е около 14% на година и финансовото богатство ще достигне 64% от БВП. Особено силен ръст се очаква в Русия (31%), България (21%), Румъния и Турция (19%), се казва в анализ на УниКредит Груп.

Очаква се Латвия и Естония да са изключения от тази тенденция с очаквания за по-ниско от средното увеличение на финансовото богатство в следващите две години.

За 2007 г. прогнозите за финансовото богатство в региона на ЦИЕ са за ръст от 15% спрямо 2006 до 718 млрд. евро.

„Натрупването на финансово богатство в региона не беше повлияно осезаемо от американската ипотечна криза. Финансовите пазари в региона на ЦИЕ показаха, че са издръжливи на скорошната международна криза и като цяло бързо се възстановяват от краткосрочния шок. Много добрите икономически показатели на ЦИЕ поддържат стабилността в региона въпреки някои увеличени рискове“, се казва в анализа.

През 2007 г. домакинствата в региона на ЦИЕ са водени от два основни фактора - увеличение на потреблението и инвестициите в недвижими имоти. Силното търсене в тези сфери продължи да води до нарастване на нивото на задлъжнялостта на домакинствата в региона, което се покачи на 42% за първата половина на 2007 г.

„Потреблението в региона продължава да се влияе от бързорастящите заплати, подобрените условия на пазара на труда и улеснения достъп до кредити”, казва Дебора Револтела, главен икономист за ЦИЕ на УниКредит Груп. В същото време обаче домакинствата все повече инвестират в жилища, мотивирани от оптимистични очаквани за бъдещ растеж на цените на жилищата и желание за бързо подобряване на стандарта им на живот. Това подготвя почвата за още една година на силен растеж на финансовите задължения на домакинствата, които ще се увеличат с над 30% на годишна база според Револтела.

Ръстът в кредитирането на домакинствата се очаква да остане висок и в бъдеще, стимулиран от търсенето на дълготрайни стоки и от факта, че пазарът на жилища все още не е достигнал до точката на насищане. Значителната липса на ликвидност обаче и нарастващата склонност към избягване на рискови инвестиции след американската ипотечна криза се очаква да доведат до увеличение на цента на рефинансиране за банките и някои рискове от промяна на цените. Това увеличава вероятността за леко намаляване на ръста на кредитите. Нарастването на финансовите задължения ще се стабилизира в периода 2008-2009 г., намалявайки до средно около 22%, посочват от финансовата институция.

Икономистите на УниКредит прогнозират динамично увеличение в сферата на листваните на борсите акции и взаимни фондове в Словения, Хърватия и в България. В тези страни пазарите ще се влияят основно от местни фактори. В останалата част на региона се очаква по-малък растеж, особено в сферата на инвестициите в акции, тъй като скорошните тенденции на международните финансови пазари и някои възможни корекции в посока надолу на пазарните цени могат да демотивират домакинствата да участват на тези пазари.

Навсякъде в региона инвестициите в застрахователни продукти и особено в пенсионни фондове ще продължат да бъдат основни форми на натрупване на финансово богатство. Очаква се тези инвестиции да са около една четвърт от новите инвестиции в региона за периода 2007-2009 г. Особено силен ръст в пенсионните фондове се очаква в Латвия, Литва и Словакия, при които общият годишен ръст ще бъде близо до 50%. Същото се отнася и за България, където продължаващото преструктуриране в пенсионната система – чрез увеличение на вноските във втория стълб – ще доведе до бързо натрупване на активи в пенсионните фондове (общ ръст от 40% за периода 2007-2009 г. Пенсионната индустрия е обещаващ сегмент и на пазара в Румъния, където от 2008 г. ще започне да работи нова пенсионна система в допълнение към наскоро реформираната доброволна пенсионна система от май 2007 г.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:41 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още