IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Industry Watch: Ръстът на БВП за тази година ще е 6,4%

Общите инвестиции – местни и чужди – се очаква да нараснат с над 23% в реално изражение за 2007

10:53 | 22.10.07 г.
Автор - снимка
Създател
Industry Watch: Ръстът на БВП за тази година ще е 6,4%
На база на наличните данни до средата на тази година се увеличава оптимизма за ръста на БВП, предвиждан да бъде 6,4% за годината, както и за запазване на икономическия растеж през следващата година, се казва в изводите от проучване на Industry Watch.

Това е прогноза, която се различава от опасенията за „прегряване” на икономиката, посочват от изследователската компания. Въпреки че оттам очакват по-бърза инфлацията на потребителските цени (от прогнозираната през пролетта), икономистите не виждат риск пред паричната и финансовата стабилност в страната.

„Важно е да отбележим, че нито една от водещите политически сили не е изразила намерение за премахване на валутния борд. Очакваме увеличаване на дефицита по текущата сметка на платежния баланс в синхрон с увеличаването на притока на капитали в икономиката“, се казва в анализа. 

Прогнозата за ръста на икономиката за следващата година е 6,3%.


Общите инвестиции – местни и чужди – се очаква да нараснат с над 23% в реално изражение тази година. През 2008 г. очакваният ръст на инвестициите е в диапазона 15-22 процента.

Фискалният излишък ще остане значителен (3,7% от БВП очаквано за 2007 г.) при силно преизпълнение на бюджетните приходи, за което допринеся намалението на данъчните и осигурителни ставки. Бъдещи стъпки в тази посока ще имат подобен ефект, посочват още от Industry Watch.  Прогнозираният излишък за 2008 е 2,8 на сто от БВП. 

Очакванията са през 2007 г. реалният ръст на износа на стоки и услуги да бъде 6,4% (7,7% за 2008), а на вноса – 12,2% (10,6% за 2008).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:58 | 22.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още