IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Незадоволително разкриване на информация от страна на 40-те водещи компании

Изследване на Института за икономическа политика показва, че на фирмените сайтове се съдържа незадоволително количество информация, най-оскъдна е тя за екологичната политика на компаниите

16:36 | 20.09.07 г.
Автор - снимка
Създател
Незадоволително разкриване на информация от страна на 40-те водещи компании

Сравнително ниско ниво на информация предоставят уеб-сайтовете на 40-те най-големи по пазарна капитализация компании на БФБ-София, като от всички 40 компании шест не разполагат със собствена интернет страница. Това показват представените днес резултати от изследване на Института за икономическа политика.

Проучването е направено със съдействието на програмата Партньори за финансова стабилност и има за цел да покаже каква информация предлагат компаниите, включени в изследването на своите корпоративни страници в интернет.

Четири от дружествата поддържат само страница на български език, а други три притежават уеб сайт на английски. Останалите 27 компании предлагат избор на инвеститорите да потърсят желаната информация и на двата езика.

Изследвани са основно три компонента на съдържание на сайтовете на включените компании: информацията за корпоративно управление (финансови отчети, връзки с акционерите, наличие на етичен кодекс и др.); социална отговорност (спазване на наредби, касаещи правата на работниците, фирмено обучение и др.) и екологична политика (придържане към национални и международни стандарти относно опазването на околната среда и др.).

Обобщените резултати на изследването показват, че по отношение на общата информация 75 на сто от компаниите предоставят някаква информация относно някой от трите компонента на проучването. По отношение на корпоративното управление при 72,5 на сто се разкриват данни относно някой от елементите на корпоративното управление или годишен доклад. Най-голямо е количеството информация относно фирмената структура, като данни за нея оповестяват 96,6 на сто от фирмите.

Най-оскъдна е информацията относно екологичната политика. Едва 11 от 40-те компании публикуват някакви данни по въпроса, като любопитен факт е, че най-голям обем предоставена информация има на сайта на Кремиковци АД.

По отношение на социалната политика става ясно, че почти половината от компаниите предоставят някаква информация за нея, като 58,8 на сто дават публичност на политиката си за обучение и развитие на служителите.

*40-те компании, включени в проучването са водещи по пазарна капитализация към 01.03.2007 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:31 | 08.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още