IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брокерите с преобладаващо положителни очаквания до края на 2007 г.

Над 80% от инвеститорите очакват ръст на индексите SOFIX и BG40 до края на годината

09:06 | 18.09.07 г.
Брокерите с преобладаващо положителни очаквания до края на 2007 г.
Мненията на брокери и анализатори за движенията на БФБ-София до края на годината са разнопосочни, но преобладават положителните очаквания. Позитивизъм има и сред инвеститорите: 81% от участвалите в анкета на Investor.bg 1 680 читатели очакват ръст на индексите SOFIX и BG40 до края на годината, срещу само 9%, очакващи спад. 13% от гласувалите очакват ръст от над 50%, а 39% очакват ръст над 25%.

Къде на пазара се очакват големи възможности за печалба до края на годината и какво изменение ще отчетат основните индекси дотогава? Ето какво мислят брокерите:*

Владислав Панев, председател на СД на УД Статус Капитал АД

Смятам, че пазарът трябва да изпусне малко пара, за да е в състояние да радва инвестиралите на него през следващите години. Ако това се случи, най-стабилни биха били акциите с висока нетна стойност на активите, както и бързорастящите такива. В групата на първите могат да се включат повечето черноморски компании, които притежават много земи. Сред вторите са компании с ръст на приходите от порядъка на стотици проценти годишно, които все още не са в полезрението на фондовете.

Някои IPO-та и увеличения на капитала също ще предлагат добри възможности, но печалбата от тях няма да е аксиома. Не бих заложил на мръсни производства, които трябва да покриват еконорми в съвсем скоро време. Такива по-скоро биха били изтласкани извън границите на ЕС през следващите години.

Очаквам индексите да коригират, като изключение може да е BG40, поради силното влияние на 1-2 позиции в него. През последните 1-2 месеца международните пазари спаднаха значително, като това се отнасяше и за балканските индекси. Единственото изключение (ако се абстрахираме от борси като македонската) е българската борса. Може би причина за нашето изключение е липсата на ликвидност и невъзможността на големите чуждестранни инвеститори да излязат от повечето позиции. Това обаче е гаранция за отлагане, а не за решаване на проблемите.

Ивелин Иванов, брокер Банка ДСК

Най-големи възможности за печалби до края на годината вероятно ще има в предстоящите IPO-та, но всичко зависи от минималните цени, които се определят. Доста дружества заявиха намерение, но все още нищо официално няма представено на инвеститорите, с което да се запознаят. От сега търгуваните дружества, ако няма изненади при резултатите за деветмесечието, най-големи надежди възлагам на Химимпорт. Текущото му ниво на P/E е доста атрактивно.

Християн Пашков, изпълнителен директор ИП Реал Финанс

Въпреки сравнително слабата връзка на българския фондов пазар с чуждестранните, за посоката на нашия пазар е важно развитието на капиталовите пазари в глобален мащаб.

В момента текат дебати за състоянието на американската икономика като двигател на пазарите по-целия свят. Проблемите с ипотечните кредити карат някои анализатори да предвиждат навлизане на американската икономика в рецесия. Ако тези процеси продължат до края на годината, по-вероятен е спад на пазара, основно при високоликвидните позиции на българската борса.

Проблемите за банките вече се пренесоха в България като Първа инвестиционна банка и Българо-американската кредитна банка загубиха над 15% от най-високите си нива. Причините се крият в участието на чуждестранни инвеститори по тези позиции.

От друга страна, при преодоляване на глобалната криза банковия сектор ще бъде един от най-печелившите спрямо настоящите нива.

Освен глобалните тенденции, е важно да се отбележат и конкретните показатели на някои компании. Със сравнително нисък коефициент Цена/Печалба (на консолидирана или неконсолидирана основа) към момента се търгуват акциите на Химимпорт АД, Оловно-цинков комплекс, Оргахим, Каолин. При запазване на печалбите, отчетени в шестмесечните отчети, тези компании притежават потенциал за допълнително покачване.

Относно изменението на основните индекси на Българска фондова борса - София, важат посочените фактори за развитието на глобалните финансови пазари.

От началото на годината до 11 септември SOFIX и BG40 са отбелязали ръст от съответно 35,47% и 113,32%. В сравнение с други регионални пазари ръстът на BG40 е един от най-високите, но причината за това се корени и в начина на изчисление на индекса и високото тегло на Оргахим АД и Кораборемонтен завод Одесос АД. Ако цената на акциите на някоя от двете компании отбележи ръст до края на годината, това ще повлияе значително на индекса.

Допълнителен тласък индексите получават около корпоративни събития като увеличение на капитала, разпределение на дивиденти. Важни за движението на цените на акциите в края на годината ще бъдат и изнесените в края на октомври отчети за деветмесечието.

Относно стария индекс SOFIX е важно да отбележим предстоящото отписване на БТК, която е с най-голямо тегло в индекса. В последните месеци цената на дружеството се стабилизира около цената на търговото предложение, което пречи на индекса да отчете повишение.

При позитивно развитие на глобалните финансови пазари е възможно годишния ръст на SOFIX да достигне 60%, а този на BG40 150%.

Борислав Симеонов, брокер ИП Делта Сток

Мисля, че в толкова краткосрочен план (до края на годината) можем да очакваме добри печалби от участие в предстоящите IPO-та.

Що се отнася до индексите, очаквам повишение от 10-15% до края на годината, като само при BGREIT ще бъде по-ниско, поради спецификата на дружествата, включени в него.

Паско Пасев, брокер ИП Арго инвест

Според мен предстоящите първични публични предлагания и особено това на Трейс Груп ще бъдат сред инвестициите с най-добра възвръщаемост до края на годината. Очакванията за рекордни презаписвания обаче вероятно ще отблъснат известна част от инвеститорите, които ще предпочетат да се възползват от търсещите ликвидност играчи.

Компаниите от секторите машиностроене, металургия и химия, както и ликвидните холдинги на пазара са също добра алтернатива и мои фаворити. След обявените намерения за увеличаване на задължителните минимални резерви от централната банка и особено след ипотечната криза в САЩ инвеститорите се отдръпнаха от банките на борсата, в очакване за влошаване на представянето им в следствие на рестрикциите, което едва ли ще се промени преди публикуването на данни, от които да става ясно как се справят те при новите условия.

Устойчивият ръст на привлечени средства от колективните инвестиционни схеми, растящото репо-финансиране, както и очакванията за връщане отново на борсата на парите от приелите търговото предложение за ДЗИ и предстоящото такова за БТК миноритарни акционери са залог за по-добра ликвидност, растящи обеми на търговия и нови рекорди за индексите през следващите месеци.

Въпреки все още малкото чуждестранни инвеститори на БФБ международната нестабилност вероятно ще оказва натиск върху ръста на пазара. Ако приемам, че относителната политическа и макроикономическа стабилност в страната се запазят, то повишение на индексите в рамките на 25-30% до края на годината ми се струва реалистично, а преминаването на кота 600 за BG40 би било повече от постижение. Все пак е добре да не забравяме, че BG40 и SOFIX не са съвсем точен бенчмарк на пазара.

Владимир Малчев, висше управленско ниво ИП Бул Тренд Брокеридж

Големи печалби са възможни при компании, в които може да се инвестира сериозна сума. Сред най-ликвидните компании по-сериозен ръст очаквам от Химимпорт и Оловно-цинков комплекс. Към тях бих добавил Албена и Албена инвест холдинг, както и Доверие. При определени обстоятелства ПИБ и КТБ имат потенциал за ръст от 20%, тъй като акциите на двете банки са подценени на фона на пазара като цяло, но някои вътрешни фактори като увеличението на задължителните минимални резерви и някои външни като ликвидната криза на пазарите в света им попречиха да реализират потенциала си до момента. Внимание заслужават Топливо и Синергон холдинг. Не изключвам изненада от акциите на Биовет.

BG40 не представлява интерес за мен. От SOFIX и BGTR30 може да се очаква покачване в рамките на 5 до 10%.

Цветослав Цачев, анализатор ИП Елана Трейдинг

Ръстът през последните дванадесет месеца е толкова силен, че едва ли някой очаква това да се повтори и занапред. В цените на акциите са включени много високи очаквания за печалбите им занапред, като Р/Е от 30 се превръща в атрактивно ниво за влизане. Това крие сериозни рискове, които дори и да не се материализират, все пак ще ограничат потенциала за ръст до края на годината.

Пазарът обичайно е настроен много позитивно към новите компании, които ще бъдат листвани на борсата. Затова и предстоящите няколко публични предлагания се очертават като най-големите възможности за печалби. Трейс Груп Холдинг и Енемона, като компании в строителството и инфраструктурата, ще са най-привлекателни. Очаквам интерес и към банковите акции, като единствените, които не бяха "засегнати" от ръста през последните седмици - но не в еднаква степен, а с преоценка от пазара на рисковете в кредитния портфейл и на възможностите за генериране на печалби.

SOFIX може да направи още 10-20% до края на годината, колкото и трудно да изглежда това сега. BG40 отдавна се откъсна от реалността, така че там всичко може да се очаква. Новият BGTR30 ще бъде близо до SOFIX по растеж.

Тихомир Каунджиев, анализатор ИП Бета корп

Очакванията са насочени главно към компаниите, които предстоят да бъдат качени на борсата чрез първично публично предлагане. Въпреки това е много вероятно финансовите отчети за деветмесечието да дадат положителен тласък на туристическите компании.

Считам, че изменението при индексите няма да бъде значително. Най-вероятно в рамките на 5-10%.

*Мненията са публикувани според хронологията на пристигането им в редакцията. Изказаните мнения са с аналитичен характер и не представляват препоръка за взимане на инвестиционно решение.

Свързани компании:

Трейс Груп Холд АД(T57)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:03 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още