IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Очакваме двоен ръст на приходите от туризъм до 2013 г.

До 2013 г. британци и ирландци ще купят над 2000 апартаменти и къщи по морето

10:00 | 01.08.07 г.
Автор - снимка
Създател
Очакваме двоен ръст на приходите от туризъм до 2013 г.

Брутните приходи от туризъм (генериран и от българи, и от чужденци) у нас за тази година се очаква да бъдат 2,2 млрд. евро, за 2010 г. - 3,3 млрд. евро, а за 2013 г. - 5 млрд. евро. Такива са прогнозите в Стратегията за перспективно и устойчиво развитие на българския туризъм за периода 2007-2013 г., изготвена от експерти от бранша под ръководството на председателя на Българската туристическа камара Цветан Тончев.

Съотношението между приходи от морски и други видове туризъм сега е 75% към 25%, а за 2013 г. предвижданията са за 58% към 42%. Същевременно според разчетите събираните държавни и общински данъци и такси от туризъм ще нараснат от 220 млн. евро за тази година на 500 млн. евро през 2013 г.

През миналата година делът на туристите с ниски доходи (до 1000 евро месечно) е бил 63%, а на тези с високи (над 3000 евро месечно) – 2%. Предвижда се през 2013 година тези цифри да са съответно 45% и 5%.

Очаква се тенденциите, свързани с туристическото поведение през следващите години (2007-2020 г.), да са в направление нарастване на изискванията на туристите към качеството, специфичността, атрактивността и разнообразието на туристическите услуги; повишаване на изискванията към инфраструктурата на страната, курортите и материално-техническата база на туризма и предлагането на специфични услуги по интереси и потребности на хората.

За периода 2006 - 2010 год. предпочитанията на туристите в световен мащаб се очаква да бъдат насочени към близки дестинации (от 1 до 4 часа пътуване със самолет), а също и към държави, гарантиращи сигурност и спокойствие, както и към специфичните форми на туризъм – СПА-туризъм, балнеология, хоби и екстремен туризъм, еко и селски туризъм, спортен и медицински туризъм, приключенски и др.

Очаква се появата на нови нискобюджетни авиокомпании да доведе до значително намаляване на цените на самолетните билети и до увеличаване на търсенето на пътувания в последния момент. Ще има увеличаване пътуванията на хората от третата възраст с цел профилактика, рехабилитация и възстановяване. Ще се увеличава и относителният дял на морските круизни пътувания, особено за платежоспособните туристи.

Ваканционният туризъм (летен, зимен, балнеоложки и др.), както и досега ще обхваща около 65% от туристите по света.

Между основните заплахи за успешното развитие на туризма у нас през следващите години се открояват прекомерното застрояване на морските и планинските курорти и селища, рязкото повишаване на цените на пакет-услугите, особено на вътрешния пазар след присъединяването на България към ЕС.

Нови пазарни ниши за развитие на българския туризъм, според стратегията, могат да се търсят чрез привличането на туристи от различни групи страни, като съответно се създадат условия за осъществяване на предпочитания от тях вид туризъм. По-конкретно очакваме нарастване на броя на германските туристи до 2013 г. до 900 хил. души годишно, главно благодарение на увеличение на туристите в морските курорти и практикуващите екстремни спортове.

Прогнозите са за бързо нарастване на ски-туристите от Великобритания и Ирландия. Също така се очаква до 2013 г. те да закупят над 2000 апартаменти и къщи в морските курорти и селища.

Туристите от скандинавските страни са с предпочитания към морските къмпинги и балнеоложките курорти и се очаква техният годишен ръст да бъде 5% - 10%.

Основна пречка за приемане на туристи от Русия, Украйна и другите страни от ОНД сега е визовият режим, се констатира в стратегията. Ако се разреши издаването на визи да се осъществява на границите при влизане за цена от 10 евро, очакваме три пъти увеличаване на техния брой (от 120 хил. през 2006 г. до над 350 хил. през 2013 г.).

Очаква се и значителен темп на нарастване на туристите от съседните ни страни, особено от Румъния.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:28 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още