IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Инфлацията в България ще се повишава, смятат експерти

Вече има натиск за увеличаване на цената на тока и за по-големи заплати на някои категории държавни служители

11:19 | 13.06.07 г.
Автор - снимка
Създател
Инфлацията в България ще се повишава, смятат експерти

Един от сериозните проблеми пред България в следващите години ще бъде инфлацията, смятат експерти от Софийската търговско-промишлена камара. Основания за това те виждат в по-ниските цени у нас спрямо останалите страни от ЕС. Според обявени вчера данни от НСИ инфлацията в страната за месец май на годишна база възлиза на 4,3%.

Експертите посочват, че вече има натиск за увеличаване на цената на тока и за увеличаване на заплатите на някои категории държавни фирми и служители. Както Investor.bg информира, в края на месеца Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) ще вземе решение с колко ще бъде повишена цената на електроенергията за промишлените и битови потребители. От Търговско-промишлената камара предвиждат, че България вероятно ще се развива по модела на Португалия и след бума на инвестиции може да се очаква затишие.   

Като цяло икономиките на страните от ЕС не са от най-конкурентоспособните и затова си има много причини, основните сред които са свръхрегулациите на ЕК и еврофондовете и неефективните субсидии и корупционни практики за раздаване на пари, дори липсата на прозрачност, което ще повлияе и на България“, смятат от Софийската търговско-промишлена камара.

Въпреки всичко има и позитивни тенденции, реализирането на които зависи от политическата воля на управляващите да намалят силно корупцията, констатират от камарата и призоват управляващите да дадат шанс на българските фирми честно да печелят обществени поръчки, а не да ги поставят в неизгодни позиции спрямо чуждестранните им конкуренти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още