IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

За ползите от създаването на електроенергийна борса

След като е установена необходимостта от електроенергийна борса, възможностите са в две направления – създаване на национална борса или участието на регионална

13:58 | 11.06.07 г.
Автор - снимка
Създател
За ползите от създаването на електроенергийна борса
Пазарът на електроенергия у нас се нуждае от развитие и включване на нови форми на търговия, смятат експерти от бранша. В тази връзка идеята за създаване на електроенергийна борса не е от вчера.

Какво е положението в момента? Търговските участници на българския пазар нямат удобството на краткосрочната организирана търговия и съответно няма и единна публична цена за ориентировка на пазара и оценка на невъзстановяемите разходи. Затова се налага българският пазар да ползва цената на други пазари, което обаче води до изкривяване в една или друга степен. След като е установена необходимостта от електроенергийна борса, възможностите са в две направления, смятат експерти – създаване на национална борса или участието на регионална.

В случай че се вземе решение за създаване на национална електроенергийна борса, трябва да се вложат немалко средства за създаването и поддържането й. А по мнението на експерти ще са необходими около две години, докато тя заработи на пълни обороти. Очакваният първоначален обем на сделките няма да е голям. Предимствата обаче са налице: когато борсата заработи ефективно, пазарните участници ще имат борсов механизъм и единна пазарна цена. Предвижданията са правилата на борсовата търговия с електроенергия да се определят от Държавната комисия са енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

Другата възможност е, според експерти, българските фирми, търгуващи с електроенергия, да ползват вече съществуващата от близо две години румънска електроенергийна борса, работеща с модерна платформа. Знае се, че тя вече има голям брой участници и сравнително висока ликвидност - средно 10% от търговията в Румъния преминава през спот пазара й. Освен това съществуващите електропреносни връзки между България и Румъния дават възможност за предоставяне на значителен капацитет за реализиране на трансгранични търговски сделки.

Евентуалното участие на български фирми на румънската електроенергийна борса ще им донесе единна представителна цена (не е задължително тя да е еднаква с тази на Румъния, ако бъде приет принципът на зонално разделяне на пазара). От значение е и фактът, че разходите за прилагане в България ще са много по-ниски и срокът за осъществяване ще е по-кратък - между 6 и 12 месеца. От друга страна обаче, водещият регулатор при определяне правилата за работа на борсата няма да е само ДКЕВР, а това ще става съвместно с регулаторите на Румъния и другите съседни страни.

Чрез механизмите на енергийната борса ще се сключват най-вече сделки на спот пазара. Тези сделки стават един ден преди деня на реална доставка на електрическата енергия и най-често се осъществяват от електроенергийните борси чрез съпоставка на търсене и предлагане. От този пазар произлиза т. нар. “единна спот цена“, валидна за всички сделки на борсата за дадения период (всеки един час). Според заявените от участниците цени борсата определя количествата, с които те участват, като, от своя страна, броят на участниците и количествата са показател за ликвидността на дадената стока (електроенергия) за определен период. Друга възможност за спот търговията е сключването на сделки за ден напред директно между участниците или чрез брокери.

Експерти от бранша се обявяват категорично за необходимостта от спот пазар на електроенергия. Между основните мотиви за това са, че той дава възможност на производителите да решават дали да планират производството си, или да доставят разполагаемост на балансиращ пазар. Така търговските участници в пазара на едро могат да коригират евентуалните грешки в прогнозите си. Другите търговците пък имат възможност да осъществяват успешна спекулативна търговия, като затварят позициите си във време, близко до момента на физическа доставка. А „единната спот цена“ служи и за ориентир при двустранни договори, както и за провеждане на арбитраж между отделни пазари.

Сделки на форуърден и фючърсен пазар също могат да се осъществяват чрез енергийната борса. При форуърдния пазар срокът на сделката за физическа доставка на електроенергия може да е от няколко дни до няколко години. У нас към момента се сключват някои форуърдни сделки на двустранна основа, но поради липсата на конкретна нормативна база те общо взето са непрозрачни.

На фючърсния пазар се сключват сделки за бъдеще време, но не е задължителна физическата доставка на електроенергия. Фючърсни контракти у нас няма поради отсъствието на електроенергийна борса, което лишава пазарните участници от възможността за хеджиране на производството и потреблението, споделиха самите те. Допълнителни усложнения създава и невъзможността за минимизиране на кредитния риск, свързан с двустранното договаряне. А ясната и публична фючърсна цена на електроенергията би могла да служи и като ориентир за бъдещи периоди – което е още един съществен аргумент за необходимостта от електроенергийна борса.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още