IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Карол: Презаписване на емисията на Каолин е напълно вероятен сценарий

От посредника очакват второто тримесечие на годината да бъде белязано от ниска активност по настоящите компании, листвани на БФБ

11:19 | 12.04.07 г.
Карол: Презаписване на емисията на Каолин е напълно вероятен сценарий

Въпреки сравнително високата емисионна стойност на акциите на Каолин, листването му е сред очакваните от инвеститорите събития на БФБ-София, като презаписване на емисията е напълно вероятен сценарий, се казва в тримесечния анализ на ИП Карол АД, разпространен до клиентите на посредника.

Очакваме, че второто тримесечие на годината ще бъде белязано от ниска активност по настоящите компании, листвани на БФБ, като вниманието на инвеститорите ще бъде фокусирано върху предстоящите IPO-та, които ще поемат значителен ресурс от пазара. Особен интерес може да се очаква към IPO-то на Първа инвестиционна банка, предвид динамичното развитие на банковия сектор в България и слабата му представеност на БФБ.

Петте най-важни корпоративни новини за екипа на Карол през първото тримесечие на 2007 г. са увеличението на капитала на Синергон Холдинг, придобиването на 15,39% от капитала на Доверие обединен холдинг от изпълнителния директор на Софарма Огнян Донев, продажбата на 70% от ДЗИ на холандската KBC, листването на книжата на Еврохолд България и планираната продажба на контролния пакет от БТК, което според посредника е провокирало поскъпване на акциите на БТК с 24%.

Като предстоящи събития са посочени IPO-тата на Каолин, ПИБ и Тодоров АД.

BG40 е отчел 26% повишение за първото тримесечие на 2007 г. (само 4,4% за SOFIX). В регионален план за същия период хърватският индекс CROBEX е нагоре с 32,1%, македонският MIB-10 се повишава с 48,06%, черногорският NEX20 със 122,1%, румънският BET-C с 10,65%, сръбският BELEXfm с 29,71%, турският ISE-100 с 11,62% и украинският PFTS с 62,56%.

Индексът на Морган Стенли за Източна Европа MSCI EE е отчел спад от 0,7% през първото тримесечие на 2007 г., според данни от анализа на Карол.

ИП Карол АД е с най-много клиенти на системата COBOS – 758 в края на март.

УД Карол капитал мениджмънт АД управлява два взаимни фонда ИД Адванс инвест и ДФ Адванс Източна Европа. ДФ Адванс Източна Европа има 9,4 млн. евро активи към 30 март, като ръстът спрямо края на февруари е близо 2,2 млн. евро. Едва 6,9% от акциите на фонда са вложени в България спрямо 69,8% в региона. В кеш и депозити са 23,3% от активите на фонда. ДФ Адванс Източна Европа отчита 4,52% повишение на цената на обратно изкупуване през март.

Свързани компании:

Каолин АД(6K1)

Каолин АД - облигации(BKAO)

ИД Адванс инвест АД(5AZ)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:46 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още