IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изненада – актуализация на SOFIX

Каква е разликата при актуализацията и формирането на родния индекс в сравнение с други пазари в световен и регионален мащаб

13:54 | 19.01.07 г.
Автор - снимка
Създател
Изненада – актуализация на SOFIX

Забелязват се някои разлики при актуализирането на компаниите, включени в индекса SOFIX, и при актуализирането на много от световните борсови индекси, като Dow Jones Industrial Average например. Основната разлика е, че SOFIX се актуализира незнайно на какъв период от време, докато Dow Jones Industrial Average на точно определена дата веднъж в годината.

Критериите за включване на компания в SOFIX са:

- Емисиите да са търгувани не по-малко от три месеца на регулиран пазар;
- Пазарната капитализация на всяко от дружествата да не е по-малка от 2 милиона лева;
- Броят на акционерите на всяко едно от дружествата да не е по-малък от 500 души;
- Акциите на дружествата да са търгувани най-малко на 20 на сто от борсовите сесии през последните три месеца.

Броят на дружествата, включени в базата за изчисляване на индекса, може да варира от 5 до 50.

БТК отговаря на посочените критерии, но не е включена в индекса. Според наблюдатели причината е прекалено голямата капитализация на компанията, с която дружеството ще придобие твърде голяма тежест в индикатора. Тоест БТК е прекалено голяма, но такъв критерий не е оповестен официално и не би трябвало да се взема предвид.

Дори в страни като Румъния и Русия е взето много по-разумно решение спрямо големите компании.

В Румъния компанията Петром е с пазарна капитализация от 10,2 млрд. евро, а целият пазар е с 22 млрд. евро капитализация. Петром влиза в общия индекс обаче с тегло от 20%, защото в критериите за основния румънски индекс е записано, че най-голямото възможно тегло на дадена компания е 20 на сто.

В Русия по подобен начин Газпром влиза в индекса MICEX с 15% от пазарната си капитализация, Лукойл - с 25%, а Сургутнефтeгаз - с 50%.

Газпром е една от най-големите компании в света с капитализация от 200 млрд. долара, спрямо 400 млрд. долара капитализация на целия руски пазар.

Проблемите:

Много инвеститори ползват индексите при създаването на портфейла си. През ноември миналата година ABN-Amro например създаде свой сертификат, базиран върху SOFIX (който впрочем донесе доходност от 34% за два месеца).

Индексни портфейли, които са събрали акции, следвайки SOFIX, са били обявени пред инвеститорите като покриващи SOFIX.

Днес изведнъж компаниите в SOFIX се сменят.

КРЗ Одесос влиза в индекса, а акциите й поскъпнаха с 6,91% в рамките на деня.
Химимпорт влиза в индекса, а ръстът по позицията е 7,94% в рамките на деня.
М+С Хидравлик влиза в индекса, отбелязано е повишение от 8,9% в рамките на деня.
Слънчев бряг изпада от индекса и поевтинява с 0,64%.
За сравнение, индексът SOFIX отбелязва повишение от едва 0,28%.

Вероятността именно неочакваната новина за промяната на компаниите в индекса SOFIX да е предизвикала поскъпването на КРЗ Одесос, Химимпорт и М+С Хидравлик е голяма, тъй като много играчи трябва да ги купят, за да “покрият” съдържанието на SOFIX.

Тук е добре да се запитаме дали не е по-логично да бъдат направени някои корекции в правилата, касаещи SOFIX, вместо непрекъснато да сме в очакване на нови попълнения в индекса или на изгонени от него. Защото регулацията на пазара и точните и ясни „правила на играта“ ще са от полза за големите инвеститори и спекуланти на все още малкия ни пазар, а развитието на последния в голяма степен зависи именно от тях.

Свързани компании:

Химимпорт АД(CHIM)

КРЗ Одесос АД(ODES)

М+С Хидравлик АД(MSH)

Слънчев бряг АД(SLB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:16 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още